Lovitură devastatoare pentru Dragnea. Șocul vine de la Laura Codruța Kovesi. Aceasta ar putea prelua cazul

Dacă în țară nu a reușit să cu ajutorul DNA să îl pună la răcoare pe Dragnea, Kovesi mai are o șansă dacă va fi numită șefa parchetului european. Aceasta ar putea prelua cazul Tel Drum în care Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro.

Selectarea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, pe lista scurtă cu candidaţii la şefia Parchetului European (EPPO) de către juriul de selecţie aduce în discuţie atribuţiile, competenţele şi puterile acestei instituţii. Parchetul european va putea instrumenta dosarele cu mari fraude cu fonduri europene şi/sau cu caracter transfrontalier. Fraudele mari sunt considerate de peste 100.000 de euro, însă, în cazuri specifice, Camera permanentă competentă din cadrul EPPO va decide dacă un caz cu prejudiciu mai mic va fi preluat de Parchetul european în funcţie de gravitatea sau complexitatea lui.

Potrivit actului de constituire al EPPO, dacă Parchetul European preia un caz, autorităţile competente naţionale, cum ar fi DNA, trebuie să facă un pas în spate. În plus, autorităţile naţionale trebuie să informeze EPPO cu privire la cazurile care ar fi de competenţa sa.

Exemple. De pildă, EPPO ar putea prelua un caz precum Tel Drum în care liderul PSD Liviu Dragnea este acuzat de fraudă cu fonduri europene de 27 de milioane de euro, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Chiar dacă nu are un caracter transfrontalier, cazul ar putea fi considerat ca reprezentând ”o ameninţare gravă la adresa intereselor financiare ale Uniunii sau a reputaţiei instituţiilor Uniunii şi a încrederii cetăţenilor Uniunii”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *