fbpx
MEDICALNOUTATI

Lovitură devastatoare pentru comunitatea homosexuală. Un virus multirezistent face ravagii. Cei bolnavi pun în pericol sănătatea publică

S-a emis alertă în Uniunea Europeană. Bacteria Shigella sonnei pune în pericol populația

63fca014ae0bf0001824ce09
Cu alte cuvinte …virusul face ravagii printre cei ce se ard la “ochiul maro” :))))

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a emis o alertă cu privire la creșterea numărului de cazuri de shigeloză, multe cu infecții cu Shigella Sonnei multirezistente, în rândul bărbaților homosexuali și bisexuali. Cei care au simptome de infecție cu această bacterie nu trebuie să manipuleze sau să pregătească alimente în unitățile de catering și ar trebui să evite utilizarea piscinelor publice, spa-urilor și căzilor cu hidromasaj, potrivit autorităților europene.

Din aprilie 2023 până în prezent, peste 300 de cazuri de shigeloză, multe cu infecții cu Shigella Sonnei multirezistente, au fost raportate Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC). Cazurile sunt legate de șapte grupuri microbiologice distincte naționale și internaționale, cu lanțuri de transmitere în mare măsură, dar nu exclusiv, între homosexuali, bisexuali și alți bărbați care fac sex cu bărbați (gbMSM). Astfel, au fost raportate cazuri în Belgia (26), Danemarca (13), Germania (33), Irlanda (50), Olanda (21), Spania (> 60) și Statele Unite (106). O creștere a infecțiilor cu Shigella Sonnei rezistente la medicamente în rândul gbMSM a fost deja observată în perioada 2020-2022.

Mai grav este că toate tulpinile din aceste șapte grupuri prezintă rezistență la antibioticele de linia întâi și a doua, cum ar fi cefalosporine de generația a treia, fluorochinolone, sulfametoxazol și trimetoprim. O preocupare deosebită este rezistența la azitromicină în unele dintre tulpinile legate de aceste grupuri, deoarece aceasta limitează opțiunile de tratament efficient, susțin autoritțile medicale europene. Shigeloza este o infecție gastrointestinală cauzată de bacteriile Shigella și contactată prin ingerarea de material contaminat cu fecale umane, prin contact direct oral-anal (sau persoană la persoană) sau prin mâini/obiecte care au fost în contact cu fecale. ”Doza infecțioasă este extrem de mică, 10-100 de organisme, făcând shigeloza ușor transmisibilă. Infecția poate rezulta și din alimente sau apă contaminate. Simptomele includ diaree acută, adesea însoțită de febră, dureri abdominale și prezența sângelui în scaune. Majoritatea infecțiilor sunt autolimitate, durează în jur de 5-7 zile și nu necesită tratament antimicrobian. Tratamentul scade durata simptomelor cu 1-2 zile și poate reduce probabilitatea transmiterii ulterioare. Pot apărea și infecții severe, în special la pacienții imunodeprimați”, se arată într-un comunicat al ECDC.

Paradele Pride, un pericol

Riscul transmiterii ulterioare a shigelozei și a altor infecții cu transmitere sexuală (ITS) în rândul homosexualilor și bisexualilor crește odată cu numărul de contacte sexuale, de exemplul în timpul paradelor Pride și a altor evenimente internaționale, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Răspândirea shigelozei printre homosexuali crește, de asemenea, riscul de infecție pentru contactele lor apropiate din afara comunității acestora, transmit autoritățile. ”Pentru a minimiza riscul de a contracta infectia cu Shigella în timpul activității sexuale, se recomandă practicarea unui sex mai sigur si asigurarea unei bune igiene personale. Dacă o persoană dezvoltă simptome gastrointestinale, se recomandă să se abțină de la activități sexuale, să acorde o atenție sporită igienei personale și să caute asistență medicală pentru a se testa pentru agenți patogeni gastrointestinali și alte boli cu transmitere sexuală. Este important să informați medicul că infecția poate fi dobândită prin activitate sexuală. Persoanele cu simptome gastro-intestinale nu trebuie să manipuleze sau să pregătească alimente în unitățile de catering și ar trebui să evite utilizarea piscinelor publice, spa-urilor și căzilor cu hidromasaj în timp ce au simptome gastrointestinale”, mai precizează ECDC.

Alertă pentru medici

Autoritățile europene au avertizat medicii și laboratoarele de microbiologie din statele UE cu privire la răspândirea internațională a bacteriilor Shigella multirezistente și au cerut să se asigure testarea susceptibilității antimicrobiene a Shigella pentru cazurile de gastroenterită în rândul homosexualilor, pentru a ghida tratamentul antimicrobian. ”Medicii ar trebui să fie conștienți de faptul că, în rândul bărbaților adulți tineri, calea de infecție poate fi sexuală (în special în rândul celor fără antecedente de călătorie într-o țară cu risc crescut cunoscut de shigeloză). Este esențial să se raporteze cazurile de shigeloză autorităților de sănătate publică și să se trimită izolatele de Shigella la laboratoarele naționale de referință pentru a monitoriza dezvoltarea rezistenței antimicrobiene și pentru a permite detectarea precoce și investigarea eșecurilor tratamentului”, a mai transmis ECDC.

Vezi si – BUCĂTARUL PEDOFIL. CONSILIER LOCAL DIN PARTEA PSD!

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Un comentariu

  1. Îmi dau lacrimile văzînd Cîtă grijă are conducerea UE de curiști,vrea să-i conserve ca să nu-i piardă…Înălțător….

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.

%d blogeri au apreciat: