Lovitură de ULTIMA ORA pentru Klaus Iohannis! Breaking news

În urma vizitei pe care e efectuat-o la Washington, de unde s-a întors cu o șapcă făcută cadou de americani, Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre relațiile foarte cordiale dintre el și vârfurile administrației SUA. Turneul în regiune al secretarului de stat american îi rezervă însă o surpriză neplăcută.

Secretarul american de Stat Mike Pompeo va efectua săptămâna viitoare o serie de vizite în mai multe ţări din Europa Centrală și de Est, pentru a discuta despre relocarea trupelor SUA care vor fi retrase din Germania.

Traseul nu este stabilit definitiv, dar turneul este planificat să înceapă cu Praga, pe 11 sau 12 august, unde Mike Pompeo se va întâlni cu premierul ceh Andrej Babiš, a arătat o sursă diplomatică pentru Politico.eu. Discuțiile vor include și tema 5G și China.

Pompeo nu îl vizitează și pe Iohannis
Pe 13 august, Pompeo se va afla în Slovenia, pe 15 august în Polonia, iar Austria se află și ea pe traseul secretarului de stat, au mai arătat sursele citate de Politico.eu.

România nu este menționată ca posibilă destinație pe lista țărilor din turneul secretarului de stat.

Trebuie precizat că Președintele Klaus Iohannis prezintă într-o lumină strălucitoare relațiile pe care le are cu vârfurile administrației americane, cu atât mai mult cu președintele Donald Trump, în urma vizitei pe care e efectuat-o la Washington, de unde s-a întors cu o șapcă făcută cadou de americani.

Iar faptul că Bucureștiul nu este inclus acum în turneul secretarului de stat american în regiunea țării noastre poate da naștere la interpretări mai puțin pozitive legate de relațiile dintre Iohannis și Trump.

SUA retrag 12.000 de soldați din Germania
Turneul secretarului american de stat vine după decizia anunțată oficial de Statele Unite de retragere a aproape 12.000 de soldați americani cantonați în Germania, mai mult de o treime din totalul efectivului de 34.500 de militari.

Dintre trupele care părăsesc Germania, aproximativ 5.400 vor rămâne în Europa. Restul de 6.400 de militari și familiile lor se vor întoarce în SUA și se vor reloca în timp, în Europa, pe bază de rotație.

România se află pe lista țărilor care vor beneficia de o suplimentare a trupelor americane, a declarat ambasadorul Adrian Zuckerman, la scurt timp după anunțul privind retragerea trupelor din Germania.

”Soldații americani sunt tot timpul bineveniți în România”
Președintele Klaus Iohannis declarase deja că ”soldații americani sunt tot timpul bineveniți în România”, în același context al mișcărilor de trupe americane în Europa, scrie digi24.ro.

”Am urmărit cu mare interes declarațiile secretarului de stat Mark Esper despre mișcările globale de trupe americane și am constatat că e vorba de o mișcare globală, de o mișcare care vine să întărească postura NATO, o mișcare care vine să sprijine aliații de pe flancul estic, lucru foarte apreciat de noi.

Am aflat de intenția de a mută o parte din aceste efective în zona Mării Negre, prin rotație sau prin alte proceduri”, a declarat Klaus Iohannis, conform sursei citate.

Capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *