Lovitura de stat ISTORICA. Talibanii au intrat în Kabul. SUA își evacuează diplomații

SUA au început evacuarea diplomaților săi din capitala Afganistanului, Kabul, cu elicopterele, după ce talibanii au intrat în oraș, potrivit informațiilor transmise de Reuters.

Un oficial din Ministerul de Interne a declarat, potrivit aceleiași surse, că forțele talibane ”vin din toate direcțiile”, acestea aflându-se deja în trei districte din Kabul.

Situația este deosebit de tensionată, în astfel de condiții, cu toate că un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că gruparea islamistă negociază cu guvernul pentru ”o predare pașnică” a Kabulului. Un oficial american a declarat pentru CNN că evacuările ”sunt în plină desfășurare”, scopul fiind acela de a extrage personalul ambasadei SUA până marți dimineață.

Emiratul islamic – aşa cum se intitulează talibanii – ”îşi va proteja, ca întotdeauna, viaţa, proprietatea şi onoarea şi va crea un mediu paşnic şi sigur pentru naţiunea sa iubită”, a transmis Al Jazeera.

Jo Biden a declarat că administraţia sa le-a spus oficialilor talibani, în discuţiile din Qatar, că orice acţiune care pune în pericol personalul SUA ”va fi întâmpinată cu un răspuns militar rapid şi puternic”.

Talibanii le cer civililor să rămână în țară
Același purtător de cuvânt a afirmat că preluarea Kabulului nu va fi urmată de vreo răzbunare, iar ”toți cei care au servit guvernul și armata vor fi iertați”, însă astfel de declarații nu au darul de a liniști.

De asemenea, același reprezentant al talibanilor a făcut apel al civili să rămână în țară și să nu părăsească Afganistanul de frica unor repercusiuni tragice.

Pe de altă parte, potrivit Hotnews, luptătorilor talibani li s-a cerut să stea la punctele de intrare în oraș, mujahedinii nu au ucis sau rănit pe nimeni în Kabul, a declarat și un lider taliban din Doha. Scenariul capătă, acum, conotații dramatice, în pofida faptului că – săptămâna trecută – serviciile secrete americane susțineau că orașul Kabul poate rezista cel puțin 3 luni.

MAE: ”Activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019”
Ministerul Afacerilor Externe al României (MAE) a recomandat ferm cetățenilor români care se deplasează în Afganistan sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Islamabad şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

”Pentru sprijin și informații vă rugăm să vă adresați Ambasadei României de la Islamabad (telefon de urgență +92 311 4469900) sau misiunilor diplomatice ale statelor membre UE care sunt încă operaționale la Kabul, inclusiv pentru identificarea unor soluții de repatriere”, s-a precizat în comunicatul MAE.

Totodată, cetățenii români pot solicita sprijin misiunilor diplomatice ale statelor membre ale Uniunii Europene care sunt încă operaționale la Kabul.

MAE a reamintit, în comunicat, că activitatea Ambasadei României la Kabul a fost suspendată în anul 2019, în urma unui atentat care a avariat grav clădirea misiunii.

”Având în vedere lipsa unei misiuni operaționale la Kabul și faptul că Ambasada României de la Islamabad a preluat reprezentarea țării noastre în relația cu Afganistanul, capacitatea de intervenție a acestei misiuni în Afganistan este limitată, mai ales în contextul deteriorării situației de securitate din această țară”.

Sursa: gandul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *