Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită:
GENERAL

Lovitură CRUNTA pentru fumătorii din România! Se dă lege

1955 0 4 rdsds5429 1
Parlamentarii vor să lovească iar în fumătorii din România. Aleșii vor să dea lege împotriva țigărilor electronice și a dispozitivelor care încălzesc tutunul. Acestea ar putea fi supuse acelorași restricții ca și țigările clasice și interzise în spațiile publice închise.

Lovitură cruntă pentru fumători
Propunerea legislativă face parte dintr-un proiect de lege adoptat de Senat și aflat în dezbaterea Camerei Deputaților. Inițiatorul legii consideră că aceste dispozitive sunt la fel de dăunătoare sănătății ca țigările clasice.

Proiectul a dus însă la divergențe în interiorul guvernului. Ministerul Sănătății susține modificările, în timp ce alți membri ai guvernului se opun.

Potrivit legii în vigoare prin fumat se înţelege inhalarea fumului rezultat în urma arderii tutunului conţinut în ţigarete. O definiţie tehnică din care reiese că este ilegal să aprindem o ţigară la birou sau în restaurant, în schimb este permisă utilizarea dispozitivelor care încălzesc tutunul, ele nefiind cuprinse în definiţia fumatului.

“Proiectul de lege se referă la dispozitivele electronice, foarte prietenoase cu copii şi tinerii, foarte uşor de vândut vizual. Noi am vorbit despre aceste produse că sunt la fel de toxice sau chiar mai toxice decât ţigareta. Asta îşi propune proiectul de lege, să definească tutunul încălzit sau ţigareta electronică ca fiind tot ţigară”, spune Emanuel Ungureanu, deputat USR, iniţiatorul proiectului de lege.

Acelaşi proiect îşi propune să interzică fumatul şi în maşina personală dacă şoferul transportă copii sau femei însărcinate. Sunt vizate atât de ţigările normale, cât şi dispozitivele electronice.

Legea actuală interzice fumatul în spaţiile închise de la locul de muncă. Angajaţii nu pot fuma în interior, dar pot aprinde o ţigară în curte, sau pe balcon. În proiectul de lege aflat acum în dezbatere apare formularea ”în spaţiile de la locul de muncă” şi dispare formularea “spaţii închise”, de unde se poate înţelege că iniţiatorii îşi propun să interzică de tot fumatul la muncă.

Proiectul este susţinut de 31 parlamentari USR, PNL şi PSD. Şi mai prevede printre altele taxe noi pentru industria de tutun şi restricţii suplimentare la sponsorizările de evenimente. Marți au fost dezbateri în comisia de cultură. 70 de artişti şi manageri de festivaluri, printre care Festivalul Enescu, TIFF, sau Festivalul de Teatru de la Sibiu cer respingerea proiectului, pe motiv ca multe evenimente culturale depind de banii industriei tutunului.

De cealaltă parte, iniţiatorii spun că urmăresc să reducă vizibilitatea produselor din tutun la evenimentele publice, dar şi în magazine, pentru că sunt considerate prea atractive pentru tineri.

Deputaţii din comisia de cultură au dat raport de respingere. Proiectul urmează să fie dezbătut şi în comisia de sănătate şi cea de finanţe, apoi va fi supus votului final în plenul camerei deputaţilor, camera decizională.

Sursa: capital.ro

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

DONEAZĂ MAI JOS PRIN REVOLUT:

sau prin PayPal:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.