LIVE VIDEO. A început prima slujbă în Catedrala Mântuirii Neamului – slujba de pomenire pentru eroii români

ACTUALIZARE 17:00 A inceput prima slujbă în Catedrala Mântuirii Neamului – slujba de pomenire pentru eroii români. Listele cu numele lor vor fi așezate sub Sfânta Masă din altarul Catedralei Naționale.

Vineri, 23 noiembrie, prin sosirea Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I, la București, au început oficial manifestările care vor culmina cu slujba de sfințire a Catedralei Mântuirii Neamului, eveniment ce va avea loc duminică, 25 noiembrie.

Pe 24 noiembrie, Părintele Patriarh Daniel va săvârși o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc, căzuți în timpul Primului Război Mondial.

Ceea ce este mai puțin cunoscut, este faptul că în cadrul acestei slujbe, numele a 350.000 de eroi căzuți pentru întregirea Țării, vor fi depuse la piciorul Sfintei Mese din Sfântul Altar, acolo unde se așează de-obicei, osemintele ale sfinților martiri pentru credință.

Astfel, Catedrala va avea în cel mai sfânt loc al său jertfa pentru credința ortodoxă, dar și pentru unitatea națională.

De altfel, Catedrala Mântuirii Neamului este închinată eroilor români, având ca prim hram, praznicul Înălțării Domnului, cunoscut și ca Ziua Eroilor. Al doilea hram este Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Părintele Ioanichie Bălan, în lucrarea Călăuză Ortodoxă în Bi­serică, spune: „Sfântul Altar este simbolul mistic al Împărăției cerurilor, unde – în chip nevă­-zut – se află tronul Preasfintei Treimi, Maica Domnului cu toți sfinții și îngerii împreună cu ­slujitorii sfințiți ai Bisericii. Altarul este locul cel mai sfânt de pe pământ, unde locuiește ne­văzut Dumnezeu și unde Se jertfește zilnic, în timpul Sfintei Liturghii, Domnul nostru Iisus Hristos. Dacă naosul închipuieș­te tainic lumea văzută, a cre­dincioșilor, adică Biserica lup­tătoare de pe pământ, Altarul închipuiește Cerul, adică Bi­seri­ca biruitoare de sus, formată din îngeri și din toți sfinții, care se roagă pentru noi și ne ajută să biruim ispitele diavolului și să dobândim mântuirea sufle­tului”.

Urmărește ultimele știri pe Google News

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasa un comentariu