Lista noilor restricții adoptate, valabile de duminică, ora 00:00

Noile reguli de combatere a epidemiei au fost stabilite astăzi de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Rata de incidență din Capitală este de 6,88. Astfel, începând de duminică, ora 00:00:

-Magazinele se închid la ora 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică; În celelalte zile ale săptămânii pot funcționa până la 21:00.

-Poți ieși din casă în intervalul 05:00 – 22:00, de luni până joi; Vineri, sâmbătă și duminică ești limitat la intervalul orar 05:00 – 20:00.

Excepții de la regulă
Deplasarea pe timp de noapte îți este permisă în următoarele situații:

-în interes profesional, între locuință și locul/locurile în care îți desfășori activitatea.

-pentru asistență medicală, care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente sau pentru efectuarea vaccinului conform programării.

-dacă ești în tranzit sau efectuezi călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției.

Citiți și:  Dr. Vasile Astărăstoae: Transparență și onestitate publică în pandemia COVID-19

-pentru îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.

Pentru situațiile menționate mai sus, trebuie să prezinți fie legitimația de serviciu/adeverința eliberată de angajator, fie o declarație pe propria răspundere.

Măsurile nu se mai aplică atunci când rata de incidență cumulată pe o perioada de 14 zile scade sub 3,5/1.000 de locuitori. Dacă rata trece de 7,5 la mie, măsurile care se aplică doar vineri și în weekend se extind pentru toată săptămâna.

Alte măsuri
S-a decis suspendarea activității sălilor de sport/fitness, până când rata de incidență scade sub 3,5/1.000 de locuitori.

Accesul în piețele agroalimentare și în piețele volante se face cu respectarea distanțării de minimum 2 metri între oricare două persoane, dar fără a depăși 50% din capacitatea maximă a pieței.

Școlile își continuă programul cu prezență fizică pentru:

-toți preșcolarii și elevii din învățământul primar.

Citiți și:  Dr. Vasile Astărăstoae: Transparență și onestitate publică în pandemia COVID-19

-elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale; Elevii din ceilalți ani de studiu vor desfășura orele online.

Restaurantele şi cafenelele din interior se închid, precum și alte spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent. Terasele își pot continua activitatea.

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci, săli de jocuri de noroc, cinematografe, teatre. Nu pot fi organizate spectacole, concerte, festivaluri sau alte evenimente culturale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!