Liderul “Noii Garzi Maghiare” are INTERZIS pentru cinci ani in Romania

miklo-bela

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis marţi ca Mikola Bela, membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, să fie declarat indezirabil în România pentru cinci ani, respingând contestaţia acestuia. Decizia este definitivă.

În 20 martie, Mikola Bela, cetăţean al Ungariei, a fost ridicat de forţele de ordine româneşti de la o locuinţă din Târgu Mureş, fiind escortat spre graniţă.

Conform rapoartelor Serviciului Român de Informaţii, agitatorul Mikola Bela a avut pe teritoriul României activităţi contrare securităţii naţionale începând cu anul 2013. “SRI a stabilit cu certitudine că începând cu anul 2013 cetăţeanul ungar a desfăşurat pe teritoriul României activităţi contrare securităţii naţionale de factură extremistă. Aceste fapte constituie factor de risc şi ameninţări la adresa securităţii naţionale a României, iar SRI a dispus informarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti cu propunerea declarării ca indezirabil a cetăţeanului menţionat pentru o perioadă de cinci ani. SRI are în atenţie toate activităţile extremiste de natură să pună în pericol securitatea naţională a României”, declara pentru Mediafax în luna martie purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Mikola Bela este unul dintre cei patru cetăţeni ungari care au primit interdicţie de a intra în România timp de un an. Ceilalţi trei sunt Tyirityán Zsolt – membru al organizaţiei “Oastea Haiducilor”, Zagyva Gyorgy Gyula – membru Jobbik şi al Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate (HVIM) şi Szavay Istvan – membru Jobbik.

Referitor la cei patru, “există indicii temeinice că fac parte din structuri implicate în activităţi de natură naţionalist-extremistă, ce constituie riscuri la adresa ordinii publice şi a securităţii naţionale a României”, preciza acum o lună purtătorul de cuvânt al MAI.

Măsura a fost luată după ce la marşul revizionist de la Târgu Mureş din 10 martie, la care au participat şi extremişti din Ungaria, au existat incidente între manifestanţi şi jandarmi. Ulterior, Traian Băsescu şi alţi lideri politici de la Bucureşti au cerut interzicerea activităţii unor organizaţii radicale ungare pe teritoriul României.

În toamna anului trecut, un alt extremist maghiar a primit interdicţia de a intra în România. Este vorba de Toroczkai Laszlo, liderul HVIM, care ulterior a fost ales primar al orăşelului Asotthalom, o localitate din Ungaria cu puţin peste 4.000 de locuitori.

Perioada pentru care un cetăţean al Uniunii Europene sau membru de familie al unui cetăţean al Uniunii Europene poate fi declarat indezirabil este de la 1 la 10 ani, cu posibilitatea prelungirii termenului pentru o nouă perioada cuprinsă între aceste limite, în cazul în care se constată că nu au încetat motivele care au determinat luarea acestei măsuri. Sursa: FrontPress.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *