Lider al TIGANILOR din Marea Britanie: Imigrantii romani si bulgari vor fi obligati sa cerseasca pe strazi

Un lider TIGAN spune ca reprezentantii etniei sale din Romania si Bulgaria vor fi fortati sa cerseasca pe strazile britanice, dupa ce restrictiile de la granitele tarii vor fi ridicate, de la 1 ianuarie 2014.

Potrivit lui Rudko Kawczynski, presedinte al Forumului Rromilor Calatori din Europa, rromii vor ajunge sa cerseasca sau sa lucreze la negru, daca nu vor putea accesa ajutoare sociale.

Totodata, el spune ca tarile din Uniunea Europeana nu ar trebui sa se planga in legatura cu sosirea imigrantilor romani si bulgari, in luna ianuarie, dupa ani de predici despre democratie si piete ale muncii deschise, facand referire la temerile legate de numarul mare de rromi care ar urma sa se indrepte catre Marea Britanie, Franta si Germania, transmite The Telegraph.

Kawczynski a recunoscut ca imigrantii rromi ar putea cauza probleme in Occident, insa a invinovatit guvernele din Romania si Bulgaria ca ii forteaza pe rromi sa-si paraseasca tarile de origine.

„Am avut acelasi sentiment de panica atunci cand Polonia a intrat in Uniunea Europeana. Germanilor le era atat de teama: ‘Deschidem piata muncii polonezilor, vor veni, vor inunda Germania’.

Citiți și:  Eurostat: Românii, cei mai săraci din Uniunea Europeană STUDIU

Ce s-a intamplat? Nimic. Deoarece au avut apoi sansa de a fi imigranti legali, de a-si gasi locuri de munca, de a contribui la plata taxelor”, a explicat liderul rromilor.

Acesta sustine ca, in prezent, exista o mare problema din cauza ca rromii care vin din Polonia, Romania sau Bulgaria sunt obligati sa paraseasca tara: „Este ceva in legatura cu care oamenii se insala. Rromii nu pleaca pentru ca sunt saraci”.

„Avem cei mai saraci rromi in Grecia si ei nu vin. De ce nu vin? Nu este o problema de saracie, sarac este sinonim cu rrom, insa sunt fortati sa-si paraseasca tarile, precum Romania si Bulgaria si acum Slovacia, din cauza ca li se iau pamanturile. Sunt evacuari fortate si asa mai departe”, a mai spus liderul rromilor.

Rromii din Europa – probleme, raspandire, prejudecati si schimbarea numelui

„Nimeni nu poate veni intr-o tara precum Franta sau Germania si sa spuna ‘Aici sunt. Va rog, vreau ajutoare sociale’. Este prostesc, n-are sens. Oamenii vin si fac ceea ce obisnuiau sa faca, ceea ce faceau si in Romainia – sa cerseasca sa sa fie folositi pe piata neagra”, a adaugat Kawczynski.

Citiți și:  Eurostat: Românii, cei mai săraci din Uniunea Europeană STUDIU

Acesta a spus despre tarile occidentale ca au acceptat Romania si Bulgaria ca pe niste prieteni, dupa care au vazut ce fac aceste tari cu rromii, fara a interveni, iar in prezent Occidentul are aceleasi probleme ca si celelalte tari.

„Insa suferim tot timpul, suferim in Bulgaria, suferim in Romania si suferim in Franta. Nimeni nu vrea sa ia rromii. Sunt marginalizati. Ceea ce vrem este solutie politica si vrem sa fim implicati”, a mai afirmat liderul rromilor, care este de parere ca societatea occidentala se transforma din ce in ce mai mult intr-un sistem asemanator Apertheid-ului din Africa de Sud.

Nu in ultimul rand, Kawczynski cere ca limba rromilor sa fie recunoscuta drept limba europeana, ceea ce i-ar ajuta sa fie asimilati.

Guvernul britanic nu a dezvaluit pana in prezent cati rromi vor veni in Marea Britanie, insa grupul MigrationWatch UK a prezis ca circa 50.000 de reprezentanti ai acestei etnii vor ajunge in fiecare an in Regatul Unit.]

Sursa: Ziare.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.