Legea care șochează toată România. Iohannis, SOMAT sa o blocheze

Aceasta este legea care a pus pe jar toată România. Chiar președintele Klaus Iohannis este somat să intervină și să o blocheze. Specialiștii atrag atenția că parlamentarii au făcut o greșeală imensă care trebuie urgent remediată.

Lege foarte importantă pentru România criticată extrem de dur de către specialiști. Deși au trecut 4 ani de la îmbunătățirea legislației spațiilor verzi, specialiștii atrag atenția. Aceștia trag un semnal e alarmă și îi transmis președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea care a ajuns la Palatul Cotroceni.

Aceasta are multe minusuri, iar specialiștii spun că nu poate fi promulgată în această formă. După 4 ani de încercări de îmbunătățire a legislației spațiilor verzi, Asociația Peisagiștilor din România – AsoP solicită Excelenței sale Klaus-Werner Iohannis, Președintele României, să nu promulge Legea privind modificarea Legii nr. 24/2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în data de 13 octombrie 2020, deoarece în textul formei trimise spre promulgare s-au strecurat grave erori materiale, iar unele dintre acestea fac ca prevederi ale legii să fie neaplicabile.

Legea care a pus pe jar toată România!

Solicitarea Asociația Peisagiștilor din România – AsoP (AsoP România) de a nu promulga acest act normativ și, respectiv, de a retrimite această nouă lege la Parlament pentru reexaminare este fundamentată de următoarele motive:

  1. Excluderea categoriilor de spații verzi „parc istoric sau grădină istorică” precum și „scuar sau parc de buzunar” este deosebit de gravă, acestea ieșind de sub protecția legii din cauza unor erori materiale. Astfel, nu mai pot fi cuantificate ca spații verzi Parcul Regele Herăstrău (80 hectare), Parcul Cișmigiu (16 ha), Parcul Carol I (36 ha), Parcul Central din Cluj (13 hectare), Parcul Nicolae Romanescu din Craiova (96 ha) și multe altele.

  2. Neintroducerea în lege a Anexei nr. 6 „Indicatorii specifici pentru categoriile de spații verzi” prin care se reglementează procentul de suprafețe construite în categoriile de spații verzi definite de prezenta lege, va permite construirea necontrolată în perimetrul spațiilor verzi deoarece, spre deosebire de varianta Legii nr. 24/2007 aflată în vigoare în prezent, textul de lege transmis spre promulgare nu mai conține nici o prevedere în acest sens.

  3. Noul act normativ introduce posibilitatea de a schimba destinația unor importante spații verzi aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice și juridice prin documentații de urbanism, la dorința autorităților publice locale, în contradicție cu alte măsuri stipulate în lege pentru astfel de cazuri atinge dreptul fundamental al populației la un mediu sănătos, drept garantat prin Art. 35 din Constituția României.

Asop România a sesizat erorile materiale din Raportul comun, premergător votului în plenul Camerei Deputaților, însă remedierea acestora nu a fost realizată.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *