Legea care interzice AUTOSTOPUL a fost adoptata in final de TRADATORI

autostop1

Soferii care transporta autostopisti, fara autorizatie de taxi, ar putea fi sanctionati cu amenzi drastice, se mentioneaza intr-un proiect de lege aprobat miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Camera Deputatilor a adoptat miercuri cu 298 de voturi “pentru”, 2 voturi “contra”, 16 “abtineri” (iar doua persoane nu au votat) un proiect de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 38/2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere. Votul final al deputatilor vine dupa ce documentul fusese aprobat de Senatori inca din octombrie 2014.

Inainte de votul final, Comisia pentru transporturi si infrastructura si Comisia pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor au aprobat proiectul de lege cu cateva amendamente.

Astfel, conform documentului, transportul in regim de taxi sau transportul in regim de inchiriere s-ar putea realiza numai de catre transportatorii autorizati care detin autorizatii taxi valabile, in cazul transportului in regim de taxi sau copii conforme cu normele valabile, in cazul transportului in regim de inchiriere, eliberate in conditiile prezentei legi, pentru fiecare autovehicul utilizat.

Mai mult decat atat, va fi interzis transportul public contra cost, de persoane, cu un autoturism, fara a detine pentru acesta, dupa caz, autorizatie taxi valabila sau copie conforma valabila.

De asemenea, va fi interzis si transportul public, contra cost, de marfuri sau de bunuri cu un autovehicul cu masa maxima autorizata de cel mult 3,5 tone, fara a detine pentru acesta autorizatie taxi valabila.

Persoanele fizice sau juridice care vor efectua, in mod repetat, transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de marfuri cu un autovehicul, fara sa respecte regulile de mai sus ar putea fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 5.000 lei.

Introducerea noilor dispozitii este necesara in conditiile in care exista practici ilicite in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fapt care afecteaza in mare masura atat transportul local, cat si transportul judetean de persoane, se precizeaza in expunerea de motive a documentului.

“Aceste practici ilicite determina efecte negative majore asupra activitatii economice a intreprinderilor autorizate, asupra bugetului de stat prin diminuarea veniturilor incasate ca urmare a neplatii taxelor si impozitelor aferente activitatilor de transport rutier de persoane neautorizate, cat si asupra sigurantei circulatiei rutiere”, se arata in documentul citat.

De asemenea, practicile ilicite existente in activitatile de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor pun in dificultate asigurarea unui mediu concurential corect pe piata transportului rutier de persoane, se mentioneaza in acelasi document.

Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se urmareste crearea cadrului legal care sa asigure posibilitatea sanctionarii persoanelor fizice sau juridice care efectueaza activitati neautorizate de transport rutier de persoane prin utilizarea autoturismelor, fara respectarea dispozitiilor Legii nr.38/2003.

Proiectul de act normativ a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Transporturilor sub forma de proiect de ordonanta, insa a fost transformat in proiect de lege. In plus, ministerul a mai propus aceste reglementari si decembrie 2013, insa nu au fost aprobate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.