Lege nouă pentru pensionari! Peste câteva zile toți cei care au pensia mai mică de 900 de lei vor…

De la 1 iulie, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe lună vor avea dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă au venituri din alte surse, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern.

În prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe lună beneficiază de acest drept şi doar dacă nu realizează alte venituri.

După ce în luna februarie Guvernul a scutit de la plata contribuţiei de asigurări de sănătate pensionarii cu venituri din pensie mai mari decât valoarea punctului de pensie, acum vrea să ofere medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, pentru un număr mai mare de pensionari.

Concret, de la 1 iulie pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei pe lună vor beneficia de medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, indiferent dacă realizează venituri şi din alte surse, arată un proiect de Hotărâre de Guvern. Implicit, de la aceeaşi dată, pensionarii cu venituri din pensie mai mici sau egale cu 900 de lei nu vor da medicului de familie declaraţii pe proprie răspundere în care îşi asumă faptul că nu realizează venituri din alte surse.

26 de milioane de lei ne va costa doar în acest an creşterea plafonului veniturilor până la care pensionarii au dreptul la medicamente compensate cu 90%, se arată în proiectul de HG.

În prezent, doar pensionarii cu venituri din pensie de cel mult 700 de lei pe lună au dreptul la medicamente din sublista B, compensate cu 90% din preţul de referinţă, dar numai dacă nu realizează venituri din alte surse. Pentru a beneficia de medicamente compensate cu 90%, legea în vigoare obligă pensionarii să prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezultă cuantumul pensiei, dar şi o declaraţie pe proprie răspundere în care îşi asumă faptul nu realizează venituri din alte surse decât pensia.

Finanţarea acestei măsuri este asigurată în proporţie de 50% din bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), alimentat în proporţie covârşitoare din contribuţiile asiguraţilor la sănătate, şi în proporţie de 40% – din bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetul FNUASS.

loading...
Loading...

Nationalisti.ro

Editor Coordonator

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *