LAUREAT NOBEL: POLITICA DE IMUNITATE ÎN MASĂ ESTE CEA CORECTĂ. IZOLAREA POATE SĂ COSTE VIEȚI!

Experții care au recomandat măsurile împotriva pandemiei au fost la fel de informați ca și restul lumii în ce privește noul coronavirus atunci când au luat decizia de a impune izolarea, spune profesorul Michael Levitt, laureat al Nobelului pentru Chimie, în 2013. El este de părere că lumea va învinge acest virus mai repede decât estimează acum majoritatea specialiștilor.

Michael Levitt a estimat corect evoluția pandemiei, însă nu a fost luat în seamă de epideliologul Neil Ferguson, de la Imperial College, cel care a coordonat răspunsul Marii Britanii la pandemie și a recomandat închiderea economiei și izolarea socială. Înca din luna martie, Levitt a avertizat că estimările lui Ferguson privind mortalitarea sunt de 10-12 ori mai mari decât ce are să se întâmple.

Într-un articol publicat de The Telegraph, Levitt spune că strategia lui Ferguson a produs o panică care s-a răspândit apoi printre liderii politici din întreaga lume.

”Nu cred că izolarea a salvat vieți”, a spus Levitt, adăugând că guvernul britanic ar fi trebuit să încurajeze populația să poarte măști și să aplice alte forme de izolare. ”Cred că izolarea poate să coste vieti. Poate că a salvat câteva vieți ce s-ar fi pierdut în accidentele rutiere, însa daunele sociale – abuzuri, divorțuri, alcoolism – sunt extreme. Iar apoi se adaugă pacienții care nu au fost tratați de alte afecțiuni în această perioadă”.

Aşa cum este de la început atent să sublinieze, profesorul Michael Levitt nu este un epidemiolog. Este profesor de biologie structurală la Școala de Medicină din Stanford și câștigător al Premiului Nobel pentru Chimie din 2013 pentru „dezvoltarea de modele pe mai multe niveluri pentru sisteme chimice complexe”. Este un tip care se ocupă cu numere – așa cum a spus într-un interviu; soția lui spune că iubește numerele mai mult decât ea – dar o mare parte din știința modernă se referă cu adevărat la statistici.

Cu o perspectivă pur statistică, el a acordat o atenție deosebită pandemiei Covid-19 încă din ianuarie, când majoritatea dintre noi nici măcar nu am fost conștienți de asta. El a vorbit pentru prima dată la începutul lunii februarie, când, prin analizarea numărului de cazuri și decese în provincia Hubei, a prezis cu o precizie remarcabilă că epidemia din această provincie se va ridica la aproximativ 3.250 de morți.
Observația sa este una simplă: că în focarul de după izbucnirea acestei boli, un model matematic similar este observabil indiferent de intervențiile guvernului. După aproximativ două săptămâni de creștere exponențială a cazurilor (și, ulterior, a deceselor), un fel de întrerupere începe, iar creșterea începe să încetinească. Curba devine rapid „sub-exponențială”.
Poate părea o distincție tehnică, dar implicațiile sale sunt profunde. Scenariile „categorice” modelate de (printre altele) Imperial College și care au înclinat guvernele din întreaga lume în acțiuni drastice, s-au bazat pe o prezumție de creștere exponențială continuă (cu un număr constant R semnificativ peste 1 și o rată de deces constantă, foarte repede majoritatea populației ar fi infectată și s-ar înregistra un număr mare de decese). Însă, ideea profesorului Levitt este că acest lucru nu s-a întâmplat nicăieri, nici chiar în țările care au fost relativ vagi în răspunsurile lor.
El pune problema actului lui Neil Ferguson: „Într-o notă de subsol la un tabel, a spus, presupunând o creștere exponențială de 15% timp de șase zile. Eu mă uitam la China și nu văzusem niciodată o creștere exponențială care nu scade rapid. “
Explicația pentru această aplatizare cu care suntem obișnuiți este că distanțarea socială și blocarea au încetinit curba, dar el nu este convins. După cum a specificat, în exemplele următoare ale Chinei din Coreea de Sud, Iran și Italia, „începutul epidemiilor a arătat o încetinire și mi-a fost foarte greu să cred că acele trei țări pot practica și distanțarea socială, ca China. ”. El consideră că atât un anumit grad de imunitate anterioară, cât și un număr mare de cazuri asimptomatice sunt factori importanți. sursa: oficialmedia.com

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *