Kovesi a dat lovitura! Parchetul European s-a apucat de curatenie IN FORTA

Într-un singur an de la înființare, Parchetul European a reușit deja să se apuce de curățenie, iar procurorul șef european, Laura Codruța Kovesi, nu pare deloc înfricată în fața nelegilor pe care le-a descoperit, scrie presa internațională.

Cotidianul Le Monde prezintă bilanțul făcut de Parchetul European la doar un an de la înființare. Astfel, potrivit sursei citate, în 2021 au fost declanșate numeroase investigații referitoare la utilizarea fondurilor europene.

O partea din acestea au dus la arestarea preventivă a unei foste ministre croate pentru deturnare de fonduri europene. În același timp, istoria va reține și prima condamnare a unui demnitar, ca urmare a unei anchete a noii structuri conduse de Laura Codruța Kovesi. Mai exact, este vorba despre un fost primar al unei comune din Slovacia, care a fost condamnat pentru tentativă de fraudare a fondurilor europene.

Potrivit sursei citate, edilul a fost condamnat pe 22 noiembrie 2021 la trei ani de închisoare și o interdicție de cinci ani a ocupării unei funcții publice pentru tentativă de deturnare de fonduri europene. Referitor la sumele implicate, era vorba despre 93.000 de euro, în contextul în care actele false au fost depistate la timp, iar cazul a fost foarte simplu în condițiile în care fostul primar a pledat vinovat.

Citiți și:  Tudorel Toader, dezvăluiri șocante despre CELEBRA scrisoare anti-Kovesi, catre Financial Times . 'Am aflat după ce a apărut. A costat 40.000 de euro'

În prezent, activitatea Parchetului European continuă cu o altă investigație referitoare la mai multe suspiciuni de corupție într-un proiect de securitate cibernetică în valoare de 50 de milioane euro, finanțat de UE. O investigație care privește în mod direct precedentul guvern slovac.

”Înconjurată de câte un procuror din fiecare țară membră a Parchetului, care la rândul lor sunt asistați de câte doi procurori din capitalele naționale, Kövesi, acest adevărat star național a luptei anticorupție din țara ei de origine și fostă jucătoare de baschet, aplică la nivel european metodele pentru care este cunoscută în România”, notează Le Monde.

Parchetul European înregistrează statistici impresionante
În același timp, cotidianul francez subliniază faptul că statisticile în doar un an de activitate arată ”impresionant”. Mai exact, la începutul lunii decembrie parchetul european examinase deja 2.500 rapoarte și a deschis 500 de anchete penale pentru sume care cumulate se ridică la 5 miliarde de euro din bugetul european.

Citiți și:  Tudorel Toader, dezvăluiri șocante despre CELEBRA scrisoare anti-Kovesi, catre Financial Times . 'Am aflat după ce a apărut. A costat 40.000 de euro'

”Apoi, ea se arată neînfricată chiar și cu cei mai puternici. Călătorind la începutul lunii decembrie la Ljubljana, capitala Sloveniei, Kövesi a avertizat guvernul premierului naționalist, Janez Janša, care a încercat să blocheze demararea acțiunilor sale, blocând timp de câteva luni numirea procurorilor naționali care trebuiau să o asiste: <>, a spus ea în fața camerelor, înainte de a saluta curajul și determinarea magistraților sloveni”, mai notează Le Monde.

În final, Janša i-a numit, la începutul lunii decembrie, pe cei doi procurori aleși de magistrații sloveni. Ea declara atunci că Parchetul European este complet, cu 22 de membri.

Sursa:capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *