La un pas distanță de război. Alerta la granita Romaniei

Președintele Vladimir Zelenski trage un semnal de alarmă. Potrivit acestuia, Ucraina nu este deloc în siguranță, iar Rusia poate să lanseze în orice moment o operaţiune militară împotriva țării. Cât de gravă este situația și care sunt tensiunile dintre cele două mari puteri?

Pe lângă faptul că Ucraina și Rusia sunt doar la un pas distanță de război, Vladimir Zelenski a mai subliniat faptul că Federaţia Rusă a retras doar o mică parte a trupelor de la frontiera ucraineană, situația fiind în continuare tensionată.

În același timp, președintele a adăugat că a dezbătut acest subiect la întâlnirea cu secretarul de stat al Statelor Unite, Anthony Blinken, aflat în vizită în Ucraina, transmie Publika.md.

Astfel, liderul de la Kiev susține că doar 3.500 de soldați au fost retrași din peninsula Crimeea, pe când restul din alte regiuni au rămas acolo. El a mai adăugat faptul că reducerea numărului de militari ruși este foarte lentă, iar amenințarea este încă ridicată.

“Deocamdată am văzut retragerea a doar 3.500 de soldați din peninsula Crimeea, ocupată temporar. Nu am observat vreo retragere din celelalte regiuni. Considerăm că reducerea numărului de militari ruşi este prea lentă, iată de ce ameninţarea există în continuare”, a declarat Zelenski.

Ce spun americanii
De cealaltă parte, secretarul de Stat american Antony Blinken, a criticat şi el contingentul semnificativ de trupe ruse desfăşurat la frontiera ruso-ucraineană. Potrivit acestuia, amenințările persistă, iar trupele continuă să rămână la granița Ucrainei.

“Ameninţările din partea Rusiei persistă. Ştim că Rusia a retras unele forţe de la frontiera cu Ucraina, însă vedem că rămân trupe şi tehnică militară semnificative”, a spus Blinken.

În același timp, Blinken a subliniat faptul că SUA susține suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei. De menționat este faptul că, vizita acestuia la Kiev are loc într-un moment în care tensiunile cu Rusia au început să scadă în intensitate.

Mai exact, după ce Occidentul a acuzat Moscova că a desfăşurat până la 100.000 de soldaţi luna trecută, la graniţa estică a Ucrainei şi în Crimeea, autorităţile ruse au început retragerea armatei din zonele de frontieră. Totodată, ciocnirile între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei s-au intensificat de la începutul anului şi s-au soldat cu aproximativ 30 de morţi în rândul militarilor ucraineni.

Sursa: capital,ro

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație