KOVESI, SCANDAL URIAȘ la Bruxelles: Parlamentul European SOMEAZĂ Consiliul UE să își RECONSIDERE poziția

Echipa de negociere a Parlamentului European a reiterat, în sesiunea de negociere de joi cu reprezentanţii Consiliului UE, că Laura Codruţa Kovesi rămâne candidatul preferat al instituţiei pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European şi a cerut Consiliului să-şi reconsidere poziţia, informează un comunicat al PE.

În urma declaraţiei de susţinere din plen a preşedintelui Antonio Tajani şi după trei runde de negocieri cu Consiliul, echipa de negociere a PE şi-a reiterat sprijinul continuu acordat Laurei Codruţa Kovesi, fost procuror anti-corupţie în România, a cărei candidatură s-a lovit de opoziţia guvernului român, se menţionează în textul citat.

De asemenea, echipa de negociere a PE a cerut Consiliului UE să îşi reconsidere poziţia, după ce nu s-a ajuns la un acord nici în urma celei de-a treia runde de negociere. Procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) trebuie să fie selectat de comun acord între Parlament şi Consiliul UE.

„După cea de-a treia rundă de negocieri cu delegaţia Consiliului, regretăm profund situaţia actuală de blocaj, care împiedică cele două instituţii să numească procurorul-şef al Parchetului European”, a declarat Claude Moraes (S&D, Marea Britanie), preşedinte al Comisiei pentru libertăţi civile.

„Procurorul-şef va juca un rol cheie în punerea în practică a Parchetului European, instituţie care va contribui la combaterea infracţiunilor împotriva bugetului UE”, a adăugat el.

Vicepreşedinta Comisiei de libertăţi civile, eurodeputata olandeză Judith Sargentini, din grupul Verzi/ALE, a declarat la rândul ei: „Opoziţia cu care se confruntă în prezent dna Kovesi din partea autorităţilor române scoate în evidenţă curajul şi independenţa sa, ambele fiind cerinţe esenţiale pentru funcţionarea eficientă a Parchetului European. Hărţuirea din partea guvernului român a condus şi la o discreditare totală a candidatului Consiliului”.

Ingeborg Grassle, eurodeputată din grupul PPE şi preşedinta Comisiei pentru control bugetar a Parlamentului, a declarat că, „spre deosebire de Consiliu, Parlamentul a organizat audierile tuturor celor trei candidaţi selectaţi”.

„Dna Kovesi este de departe cel mai puternic şi mai promiţător candidat pentru acest post. Nu putem accepta faptul că Consiliul cedează presiunii guvernului român de a susţine un candidat mult mai slab. Deoarece regulamentul Parchetului European a fost slăbit în timpul negocierilor, este esenţial ca Parlamentul să aleagă un candidat care să facă instituţia puternică şi credibilă „, a afirmat ea după cea de-a treia rundă de negocieri.

„Vorbim şi despre o femeie, iar Parlamentul tocmai a cerut Consiliului să respecte principiul echilibrului de gen. În plus, România nu deţine în prezent niciun post cheie în UE”, a adăugat eurodeputata germană.

În urma preselecţiei de către o comisie de experţi, Parlamentul şi Consiliul trebuie să aleagă acum între Laura Codruţa Kovesi şi Jean-Francois Bohnert din Franţa. Echipa de negociere a PE este formată din Claude Moraes, Ingeborg Grässle şi Judith Sargentini.

Urmăriți acest site pe Telegram și pe Google News

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *