Klaus Iohannis vrea să scape de Ludovic Orban! Pe cine vrea premier în loc este o surpriză uriașă. Planul secret

Este forfotă mare pe scena politică, atât în PNL, cât și în PSD. În ambele partide au loc lupte aprigi pentru putere. Președintele Klaus Iohannis a ieșit public să transmită că dorește alegeri anticipate, în timp ce premierul Ludovic Orban evită să fie tranșant pe subiect. Eurodeputatul Rareș Bogdan a fost primul care a susținut ideea unui nou Parlament cât mai rapid, dar nu toți liberalii au fost de acord.

Mai mulți membri ai PNL au declarat pentru Capital că sunt de părere că președintele Klaus Iohannis dorește să scape de Ludovic Orban de la Guvern și să impună un alt lider cu greutate. Din noul executiv ar trebui să facă parte și Alina Gorghiu, susțin aceleași surse, care ar urma să preia funcția Ralucăi Turcan. Să nu uităm că în trecut Alina Gorghiu a fost susținută de Klaus Iohannis pentru preluarea președinției partidului, iar aceasta a îngropat efectiv formațiunea care era pe val la acel moment. Chiar dacă ea a ieșit din lumina reflectoarelor o perioadă, liberalii nu au uitat cât de mult rău a făcut ea partidului. Aceasta a revenit în prim plan odată cu campania prezidențială, fapt care i-a uluit pe mulți.

Rareș Bogdan se vrea a fi urmașul lui Klaus Iohannis, așa că acesta își pregătește terenul încă de acum. Se pare că o variantă de lucru în laboratoarele de la Cotroceni ar fi ca fostul jurnalist să preia Guvernul și să-l trimită pe Ludovic Orban să se lupte pentru Primăria Capitalei. Rețeta pare a fi similară cu cea de acum patru ani, când Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiției, a fost desemnat candidat pentru București, deși acesta avea promis scaunul de la Palatul Victoria.

Pentru că a pierdut în fața Gabrielei Firea, dar și a lui Nicușor Dan, Predoiu nu a mai fost luat în calcul pentru funcția de premier, ceea ce s-a și dorit. Președintele Klaus Iohannis trebuia să se elibereze public de promisiunea făcută pentru a nu se profila ca un neamț care nu prea este neamț, mai exact un om care nu se ține de cuvânt. Și într-un final, din joben, a ieșit Dacian Cioloș.

La alegerile din 2016, Cătălin Predoiu a fost îngropat de propriul partid, care nu l-a susținut aproape deloc în campanie și asta s-a văzut foarte clar și în procentele care erau cu mult sub sondajele prezentate acestuia. Întreaga strategie a fost un fiasco, astfel că la final, actualul ministru al Justiției a fost nevoit să se retragă din prim plan.

Premierul surpriză

O altă variantă de lucru la Cotroceni ar fi ca un personaj similar lui Dacian Cioloș, un liberal mai puțin notoriu, dar apropiat de președinte să preia executivul. Ludovic Orban, care are mare experiență politică încearcă și el să-și asigure poziția pe care o are acum și negociază intens în acest sens. Rămânerea lui în funcție este cea de-a treia variantă luată în calcul, însă sursele Capital susțin că aceasta este cea mai puțin dorită.

Așadar rămâne de văzut dacă vom avea alegeri anticipate și mai ales dacă Ludovic Orban va mai rămâne premier. Un lucru este, însă cert. Rareș Bogdan își dorește să fie urmașul lui Klaus Iohannis și deja a început construcția în acest sens…pas cu pas.

Și la PSD apele sunt tulburi. Acolo sunt două tabere care se luptă pentru putere, cea condusă de binomul Marcel Ciolacu – Mihai Tudose, iar cealaltă adunată în jurul Gabrielei Firea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.