Klaus Iohannis a făcut anunțul! România, în prag de război?!

Klaus Iohannis a vorbit joi, în prima declarație de presă din acest an, despre tensiunile din Orientul Mijlociu și despre poziția pe care țara noastră o are în acest context politic. Mai mult decât atât, președintele a anunțat că interesele României nu au fost afectate de agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu.

„În ultimele zile am asistat la agravarea situaţiei de securitate din Orientul Mijlociu, care afectează în mod special stabilitatea din Irak şi din regiune.

Amplificarea tensiunilor nu este în interesul regiuni şi nici al comunităţii internaţionale. Instituţiile de bază ale statului irakian trebuie să poată funcţiona în condiţii de stabilitate şi securitate pentru a putea fi identificate soluţii paşnice în beneficiul cetăţenilor.

Aceste evoluţii recente au un impact la nivel internaţional şi sunt relevante pentru securitatea Europei şi a cetăţenilor noştri, nu doar pentru securitatea statelor direct implicate.

Până în prezent, interesele României nu au fost în mod direct afectate, mă refer în primul rând la securitatea cetăţenilor români, inclusiv securitatea militarilor noştri aflaţi în Irak”, a spus Iohannis într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

România susține unității, independenței, suveranității teritoriului irakian

”Se pot examina căi pentru ca NATO să se implice mai mult în regiune și în combaterea terorismului.

Calmul și reluarea dialogului pentru detensionarea situației, alături de respectarea angajamentelor asumate sunt condiții pentru soluționarea pe termen lung.”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis consideră că România nu este vizată de către Iran

”Eu nu consider că România e vizată de aceste amenințări, însă lucrurile trebuie luate foarte în serios și majoritatea actorilor internaționali au luat lucrurile foarte în serios. Se vede o calmare a situației, dar trebuie să intervină toate diplomațiile”.

”Deocamdată nu avem vreo informație că ar fi sub vreo amenințare iminentă. Militarii români au fost relocați într-o zonă sigură, iar după calmarea situației probabil vor fi relocați.”, a adugat acesta.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.