Kelemen Hunor, declaraţii SOC privind conflictul româno-maghiar

Noi tensiuni între români şi unguri, conform ultimelor declaraţii făcute de un important lider politic de etnie maghiară. Acesta spune că există un echilibru care poate deveni fragil între cetăţenii români şi cea mai importantă etnie din ţară. Şocant ce a putut să spună Kelemn Hunor.

Kelemen Hunor, liderul UDMR, a transmis vineri, la o dezbatere organizată la Cluj, că în ceea ce priveşte convieţuirea româno-maghiară există un echilibru, dar care poate să devină repede foarte fragil.

„Este un echilibru în convieţuirea româno-maghiară care poate deveni fragil foarte rapid, cum s-a întâmplat în 1990 la Târgu Mureş şi în acest an la Valea Uzului, fiindcă sunt prejudecăţi, sunt probleme care nu au fost discutate şi abordate sincer. Există o neîncredere, lipsa de încredere este palpabilă; dacă nu există încredere între indivizi, între grupuri, dacă nu există încredere între stat şi cetăţean, nu există nici cooperare, iar fără cooperare nu ai succes”, a spus Kelemen Hunor, potrivit Agerpres.

Conform liderului UDMR, „prejudecăţile trebuie demontate iar, astfel, putem creşte nivelul de încredere între indivizi şi comunităţi”.

„Respect statul ca cetăţean, dar întreb, statul mă respectă, are încredere în mine? Sau mă pune pe mine, ca maghiar, în permanenţă să dau declaraţii de loialitate? Or nu accept aşa ceva. M-am născut în această ţară, am plătit taxe şi contribui la dezvoltarea societăţii şi nu pot accepta când loialitatea îmi este pusă permanent sub semnul întrebării. Aceste chestiuni ar trebuie să dispară şi atunci şi cooperarea va fi mai bună”, a adăugat preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a participat la o dezbatere despre convieţuirea româno-maghiară şi contribuţia majorităţii la viaţa minorităţii din Transilvania, alături de prorectorul UBB Daniel David, jurnalistul Sabin Gherman şi pastorul unitarian Racz Norbert.

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Marinică Pannduru
Marinică Pannduru
1 an in urma cu

Kelemen Hunor se înșeală atunci când afirmă că minoritatea maghiară este cea mai importantă etnie … oare uită că pe aceste meleaguri trăiește și o altă etnie care le-a învățat limba, dar nu și-a uitat-o pe a ei… După români, cea mai importantă etnie este cea țigănească, chiar și în Ardeal, numai că lumea nu vrea s-o recunoască… După ultimele statistici, din etnie conlocuitoare, cât de curând va deveni etnie înlocuitoare pe întreg teritoriul României. Și atunci, despre ce vorbim?!?