Octavian Jurma, APEL DISPERAT: ”Carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta!

Cercetătorul Octavian Jurma trage din nou un semnal de alarmă cu privire la numărul mare de cazuri de coronavirus din ultima perioadă. Acesta este de părere că autoritățile ar trebuie să ia măsuri drastice pentru a încetini răspândirea virusului.

“Sunt imperative niște măsuri de limitare a circulației virusului, care sunt total ignorate.

(…) Până când ținem școlile deschise? Nu este mai simplu să începem să închidem lucrurile care alimentează pandemia, ținând incidența sub 3 la mie? Ăsta este prețul! Am vrut să ținem lucrurile relaxate și deschise cu orice preț. Ăsta e prețul! Prețul este închiderea școlilor, dacă nu le închidem prețul va fi internarea unui număr tot mai mare de minori în spitale. Ne permitem asta? Ne permitem infectările? Ăsta e singurul lucru pe care ni-l permitem în această pandemie?

Întreb și eu, că altceva nu văd, decât că nu ne permitem nimic altceva decât să lăsăm numărul de infectări și să se umplem spitalele. Dacă ăsta e singurul lucru pe care ni-l putem permite în continuarea, evident, înseamnă că noi ca națiune ne permitem inclusiv această decizie: că vom lăsa valul să evolueze liber, fără nicio măsură de restricție!”, a declarat Octavian Jurma la B1 TV, citat de DCNews.

Carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta!”
Cercetătorul este de părere că o carantină națională și introducerea stării de urgență ar putea preveni scenariile cele mai sumbre.
“La această oră, singurul lucru care ar putea preveni 20.000 de cazuri ar fi o carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta! Săptămâna asta, pentru că orice măsură pe care o luăm durează 14 zile până când se întâmplă! Deși 15.000 de cazuri sunt inevitabile. 20.000 de cazuri poate, însă dacă nu luăm măsuri în această săptămână, vom ajunge la 20.000 de cazuri.

Nu știm cât de sus se poate duce pandemia, pentru că niciodată, nicio țară nu a îndrăznit să lase pandemia să evolueze liber cum facem noi! Asumat politic cu orice preț. Am auzit asta în repetate rânduri din gura unor politicieni care cred că nu înțeleg despre ce vorbesc și nu înțeleg care e prețul pe care-l vom plăti atunci când ei spun că vor ține relaxată și deschisă țara cu orice preț.

Din păcate, la noi, “cu orice preț” înseamnă că nici nu ne vaccinăm, nici nu vrem să testăm, nu vrem să facem absolut nimic din lucrurile care pot limita circulația pandemiei. Lucru pe care toate țările din UE, aproape toate le-au făcut! România e un caz singular!”.

”1 din 33 de persoane cu care te întâlnești a fost infectată în ultimele 14 zile”
Medicul a explicat, de asemenea, ce înseamnă o incidență de 6 la mie.

“O incidență de 6 la mie înseamnă că 1 din fiecare 166 de persoane cu care te întâlnești, a fost infectat în ultimele 14 zile. Însă, având în vedere să sunt cel puțin 5 persoane pentru fiecare confirmat, care nu sunt confirmate, asta înseamnă că 1 din 33 de persoane cu care te întâlnești a fost infectată în ultimele 14 zile.

Discutăm de un risc epidemiologic uriaș! Suntem într-o fază foarte, foarte accelerată. Și astăzi vom aveam 10.000 de cazuri, acest lucru va pune o presiune uriașă asupra spitalelor și va face ca o mulțime de servicii medicale să nu mai fie disponibile. Trebuie să facem ceva!

Săptămâna viitoare vom vedea 15.000 de cazuri, indiferent de ce facem acum, iar dacă nu luăm masuri, în două săptămâni o să depășim și 20.000 de cazuri. Este foarte posibil să ajungem la un platou la jumătatea lunii octombrie, dar asta înseamnă că vom mai avea încă un rând de dublare. Deci asta înseamnă 20.000 de cazuri cu ușurință dacă nu facem ceva.

Spre finalul lunii octombrie lucrurile vor arăta foarte grav, pentru că, în general, numărul de internări mediu în spitale este cam dublul numărului de cazuri din săptămâna precedentă. Deci ne vom îndrepta către 20.000 de cazuri de internări în spitale, mult mai gravă este situația din ATI, pentru că acolo se dă bătălia între viață și moarte și deja vedem o plafonare a capacității de internare. Nu mai sunt paturi.

Scăderea de la ATI se va regăsi în creșterea numărului de decese! Am avut peste 200 de decese ieri și vom vedea sistematic și vom începe să depășim 300 – 400 de decese pe zi în fiecare săptămână”, a completat medicul.

Sursa: antena3.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

2 comentarii

  1. Care ar fi domeniul de expertiza al acestui domn ? Epidemiolog ? Infectionist ? Pediatru ?

  2. Trebuie reintrodusă măsura purtării măștii in aer liber! Purtarea mastii este singura masură eficientă, care face diferenta! Te intalnesti pe stradă cu cohorte de persoane – adolescenți, elevi, care tușesc, strănută, scuipă, vorbesc in fata ta, etc. In Israel, dupa ce au vaccinat masiv, au eliminat masca si uite unde au ajuns. Incarcatura virală e foarte mare la varianta Delta. Vine frigul si picaturile de virus supravietuiesc mai mult in aer. Virusul se transmite pe calea aerului. Nu se mai dezinfecteaza strazile, magazinele, nimic, totul e vraiste. La noi s-a purtat masca in aer liber pana pe 15 mai a.c., dupa care a devenit optionala, iar dupa 15 iulie a.c. au inceput sa creasca numarul de cazuri. Daca nu vom purta masca in sezonul rece, vom lua si gripa si alte boli sezoniere. Anul trecut purtand masca, nu au fost nici cazuri de gripă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *