GENERAL

Jocuri politice post-pandemie: ‘Ordinea mondială se va schimba radical în urma pandemiei’

istoricul mihai manea ordinea mondiala se va schimba radical in urma pandemiei 669371
Mihai Manea, invitat în emisiunea Voi cu Voicu, de la Antena 3, a vorbit despre jocurile politice care apar după pandemie. Istoricul a amintit de trei personalități care au explicat cum s-a schimbat cursul istoriei în urma unor evenimente de acest gen

“În maximum 10 zile va apărea o traducere foarte bună a unei lucrări englezești a unui scriitor britanic despre gripa spaniolă din 1918-1920. Acolo arată o chestie interesantă despre cum a arătat Europa ca urmare a gripei spaniole. Cam așa se poate vorbi și acum. Eu am să încerc să invoc trei personalități.

Una este un bătrân diplomat, probabil un guru al diplomației mondiale. Se numește Henry Kissinger și a scris în perioada de început a pandemiei un mic articol în New York Times, cu litere mari, că lumea, ordinea mondială se va schimba radical în urma acestui eveniment.

Al doilea personaj care ar trebui menționat este unul aproape necunoscut în România, Larry Summers, a fost unul din consilierii președintelui Obama pe probleme politice și e profesor la Harvard. El a scris că odată cu pandemia a început o nouă epocă în istorie și epoca aceasta se va numi secolul asiatic pentru că ea se leagă de afirmarea Chinei ca mare putere. Și de aici ne îndreptăm către ceea ce se numește schimbarea aceasta de jocuri politice în lume.

Al treilea istoric este probabil cea mai luminată minte în domeniul istoriei în momentul de față. E vorba de profesorul Yuval Harari, de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care într-un articol de pe 12 martie spunea ceva. Că lumea nu are nevoie să se închidă în această perioadă, ci lumea are nevoie de colaborare. Degeaba ne închidem frontierele, degeaba luăm măsuri de carantină pentru că boala va progresa. Și făcea o paralelă cu epidemia de ciumă din 1348-1349. Venise din Asia Centrală, n-a fost nevoie de avioane, de turiști, ea a venit pur și simplu adusă de negustori, cu mărfurile.

Deci iată trei personalități care arată că lumea aceasta s-a schimbat.

Ordinea mondială s-a schimbat pentru că SUA nu mai reprezintă mai nimic în această ordine mondială. Politica haotică a lui Donald Trump a aruncat pur și simplu eșafodajul american în aer prin tot felul de declarații. Să nu uităm că în SUA e un număr-record de victime și de infectați”, a explicat istoricul Mihai Mihnea.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.