Jigodiile de la CNCD s-au autosesizat in cazul Gabrielei Firea pentru expresia „bar de negri” si in cazul liderului USR pentru ca doreste sa evacueze tiganii din Centrul Vechi

Președintele CNCD a declarat joi seara că instituția pe care o conduce analizează atât declarațiile Gabrielei Firea, cât și pe cele ale vicepreședintelui USR Botoșani, Adrian Hobjilă.

Vicepreşedintele USR Botoşani, Adrian Hobjilă, a stârnit valuri de critici după ce, în prezentarea unui proiect pentru oraş, a declarat că romii trebuie scoşi din Centrul Vechi. „Avem o soluție de a scoate romii din Centrul Vechi, reamenajăm totul. Oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”, a susţinut Adrian Hobjilă. Ulterior, și-a cerut scuze și a spus că „a scăpat o expresie total nefericită și total nepotrivită”.

În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, ea a folosit expresia „bar de negri” referindu-se la biroul lui Ludovic Orban când acesta era viceprimar.

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a declarat la Digi24 că CNCD a demarat o procedură din oficiu și a transmis citațiile către ambele persoane.

„Preconizăm să avem audieri în termen procedural rezonabil și undeva anul viitor în ianuarie să avem și o decizie în aceste două situații”, a spus Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Citiți și:  [ PERFORMANȚĂ! AUR convinge țiganii să se deporteze singuri. Țiganul transexual Lerca anunță că pleacă din țară ]

Vezi: CNCD o iartă pe Firea pentru “bar de negri”: Măcar n-a spus “bar de paviani cu mantie”!

„În cazul declarației doamnei Gabriela Firea, vom analiza expresia bar de negri, în special apelativul de negri și contextul. Nu analizăm criticile aduse premierului, care intră în zona libertății de exprimare, ci din perspectiva unei posibile fapte de discrimare sau un discurs cu un caracter rasist. În ceea ce privește declarațiile vicepreședintelui USR Botoșani, acolo, evident, vom analiza dacă sunt aspecte de incitare la ură”, a precizat Csaba Asztalos.

El a menționat că au fost foarte multe reacții din partea cetățenilor și a fost întrebat chiar și de jurnaliști din străinătate cu privire la aceste declarații. „Ieri având ședință de Colegiu director, am demarat aceste proceduri din oficiu”, a precizat președintele CNCD.

Vezi: FOTO SOCANT / PANICA LA FRIZERIE: Imagini de coşmar într-o frizerie din Ramnicu Vâlcea. Un clan de tigani a fost reţinut după ce a intrat să-şi linşeze rivalii

El a mai spus că în urma campaniei electorale, instituția a primit mai multe sesizări care vizează presupuse elemente de discurs de ură. Sunt cel puțin șapte sesizări legate de partide și lideri politici. Nu este vorba despre candidați, dar purtători de cuvânt ai candidaților sau organizații teritoriale au transmis mesaje cu caracter presupus xenofob și discriminator față de care CNCD va lua decizii tot în ianuarie, a precizat Asztalos. Procedura de citare a avut loc, audierile au avut loc și vom finaliza aceste dosare, a adăugat oficialul.

Citiți și:  [ Intervenție în forță a mascaților: BĂTAIE ÎNTRE ȚIGANI ÎN CEL MAI RĂU FAMAT CARTIER DIN ORAȘ! Trei bărbați la spital ]

Vezi: MAHALAUA DIN CENTRUL ORASULUI. TIGANII AU INCEPUT SA CONSTRUIASCA CASUTE DIN LEMN DUPA CE PRIMARUL II ALUNGASE DIN CORTURI

Președintele CNCD a subliniat că anul viitor va fi an electoral și vrea să transmită un mesaj de echilibru. „Dezbaterea publică e importantă, dar să evităm incitarea la ură pe orice criteriu”, a îndemnat el.

Vezi: Lider USR: “Vrem o soluție de a scoate tiganii din Centrul Vechi, reamenajăm totul. Oricât ne-ar costa, merită scoși tiganii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo”

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile