Jandarmeria Romana are personalitate dubla: muma si ciuma in acelasi timp

Săptămâna a început cu ştirea alarmantă că autorităţile intervin brutal împotriva sătenilor din localitatea vasluiană Pungeşti. Unii săteni au reclamat că au fost victime ale folosirii exagerate a forţei de către Jandarmerie. Reprezentanţii instituţiei au susţinut sus şi tare că au acţionat “ferm”, dar fără să apeleze la metode mai dure. Legale, dar mai dure. Un lucru este clar: Jandarmeria Română e mumă şi ciumă pentru cetăţeni care comit acelaşi tip de fapte.

Publicul nu a putut vedea imagini concludente de la faţa locului, pentru că şefii din Jandarmeria Română au blocat accesul presei în zonă, o măsură bizară care alimentează suspiciunea că ceva nefiresc s-a întâmplat la Pungeşti luni dimineaţă. Indiferent cât de eronat ar fi relatat incidentele unele televiziuni, imaginile erau mai concludente decât o mie de cuvinte.

Cu prilejul protestului anterior de la Pungeşti publicul a putut să-şi formeze rapid o părere despre acuzele exagerate ale unor protestatari, numai privind imaginile care nu prezentau vreun abuz.

Luni dimineaţă nu am avut ce imagini să privim pentru că Jandarmeria Română a decis să-şi deruleze operaţiunea “fermă” ţinând departe jurnaliştii. Un act nedemocratic în opinia mea şi cu mari semne de întrebare. La conferinţa de presă organizată pe această temă, reprezentanţii Jandarmeriei au promis că vor pune la dispoziţia presei imaginile filmate de operatorii instituţiei.

Ele sunt însă la fel de relevante ca imaginile difuzate deja pe reţele sociale de unii protestatari care reclamă abuzuri grave şi au montat înregistrările în aşa fel încât să sugereze asta. În aceste condiţii nu ne rămâne decât să aşteptăm rezultatele viitoarelor anchete judiciare, demarate dacă vreun protestatar depune vreo plângere.

Când vom avea aceste rezultate, pe nimeni nu va mai interesa ce s-a întâmplat. Mai interesante sunt declaraţiile reprezentanţilor Jandarmeriei Române care au justificat intervenţia “fermă” cu faptul că s-a blocat un drum judeţean, existând elementele constitutive ale unei infracţiuni.

Este o explicaţie perfect justificată legal, care are însă o mare problemă. Timp de două luni s-a comis această infracţiune în capitala României, în fiecare duminică.

Spre deosebire de Pungeşti, unde sătenii au încălcat dreptul la liberă circulaţie al şoferilor Chevron, în Bucureşti mii de şoferi au avut încălcat acelaşi drept constituţional, fără ca vreun şef din Jandarmerie să simtă nevoia unei intervenţii “ferme”. De ce a fost Jandarmeria Română mumă şi ciumă pentru persoane care au încălcat în acelaşi mod legea?

De Malin Bot – Evenimentul Zilei

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.