ITALIA: “Tiganii, rasa cea mai scârboasă care există pe pământ, trebuie ucişi toţi precum câinii râioşi”, afirma italienii

O bandă de tigani din Romania a devalizat un cimitir la Udine, din cartierul Paderno, furând statui şi obiecte din bronz sau cupru, provocând daune materiale de peste 100.000 de euro, dar şi indignarea familiilor care şi-au văzut mormintele celor dragi profanate.

Banda de hoţi a devastat literalmente cimitirul Campo Santo din Udine, în două etape. Primul atac a avut loc pe 13 ianuarie, când vandalii au smuls mai multe statui de pe morminte. Mai multe familii s-au prezentat la carabinieri pentru a depune plângere.

„În mod clar este vorba de o lovitură bine premeditată – a declarat primarul din Udine, Furio Honsell – şi avem încredere că militarii de la Carabinieri, care efectuează anchetele, pot să recupereze întreaga pradă. Sunt îngrijorat de cele întâmplate pentru că este vorba de un fapt lipsit de civilizaţie”.

Hoţii au sustrat statuete, cruci şi sculpturi, plus tablele din cupru ale acoperişurilor şi ţevile de la balustrade.

Un al doilea furt a avut loc în noaptea de joi, 23 ianuarie, în acelaşi cimitir. De data aceasta hoţii au fost prinşi. Fugind, au dat peste o patrulă de carabinieri care i-au oprit şi au descoprit în furgoneta lor 98 de obiecte din bronz şi cupru cu o valoare de peste 100.000 de euro. În furgoneta cu numere româneşti, un Citroen Jumper care a fost pusă sub sechestru, carabinierii au găsit 31 de statui de mari dimensiuni, alte 16 mai mici, patru cruci de dimensiuni medii şi trei basoreliefuri, toate din bronz, plus 44 de vaze din cupru şi din bronz.

Ioan Emil Manole, de 25 de ani, Florin Adrian Coloji, de 26 de ani, şi Ilie Darius Muntean, de 21 de ani, toţi fără antecedente penale, au fost arestaţi şi acuzaţi de furt agravat în complicitate şi profanare de morminte.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

În aceaşi zi, judecătorul i-a pus în libertate. Vor trebui să plece din Friuli Venezia Giulia. După arestare, judecătorul pentru audieri preliminare, la cererea procurorului, a dispus împotriva lor interdicţia rezidenţei în regiune.

În ultimii ani au fost luate în vizor mai multe cimitire din provincia Udine, cimitirele din Sammardenchia, Cargnacco, Basiliano, Pantianicco, Majano şi Coseano.

Lovitura cea mai importantă a fost pusă la cale la cimitirul din San Vito, unde pe lângă cupru au fost furate diferite sculpturi printre care şi „Grande Maschera”, pe care a realizat-o în 1957 artistul Mirko Basaldella pentru mama sa (cu o valoare de circa 30.000 de euro) şi „La Preghiera”, operă realizată în 1923 de artistul Max Piccini pentru familia Rossini, cu valoarea de circa 20.000 de euro. Din cimitirul din Paderno a fost sustrasă sculptura în bronz realizată de artistul Dino Basaldella pentru soţia sa, Marcolina Bon.

„O gaură în frunte”

După eliberarea celor trei hoţi, pe site-ul ziarului Messaggero Veneto, care a publicat ştirea, au apărut zeci de comentarii contra românilor (deoarece sunt confundati cu etnicii tigani), unele dintre ele cu conţinut incitant la violenţă. Iată câteva dintre aceste comentarii.

Enzo Greco: «E atât de dificil să fie trimişi în închisorile din ţările lor, având în vedere că aici e imposibil să ispăşeşti pedeapsa? Este posibil ca acest Guvern, inclusiv premierul, să nu reuşească? La ce folosesc Carabinierii, Poliţia de Stat, dacă după delincvenţii sunt repuşi în libertate? Credeţi-mă, e umilitor şi frustrant .»

Katia Pittoni: «Ăştia nu respectă nici morţii, cu atât mai puţin pe cei vii! Nu este posibil aşa ceva, nu ştiu dacă mă scârbeşte mai mult, magistratura sau aceşti hoţi.»

Mattia Nalin: «O gaură în frunte şi la revedere… mai ales că aveau deja pietrele funerare.»

Sonia Molinaro: «Dar nici măcar nu foloseşte să se scrie anumite ştiri pentru că se ştie că este de-ajuns să fi străin ca să poţi să faci orice tip de infracţiune şi să nu fii pedepsit… tu dacă furi un măr eşti închis, ei ucid şi, pe lângă faptul că nu păţesc nimic, sunt şi întreţinuţi… şi apoi spun să nu fim rasişti??? Să redeschidem cuptoarele, asta ar trebui… şi să facem o mare curăţenie generală…»

Walter Gus: «Rasa cea mai scârboasă care există pe pământ, trebuie ucişi toţi precum câinii râioşi.»

Osvaldo Franzon: «Românii nu pot fi integraţi… pot fi doar deportaţi!»

Un singur comentariu atrăgea atenţia că indignarea pentru această faptă este foarte mare, în timp ce pentru fapte cu daune mult mai mari nimeni nu se indignează.

Citiți și:  Feriți-vă de acești infractori periculoși care vă bat la ușă! Ocupă casele proprietarilor cu forţa. Gruparea care a speriat România

Alberto Baliello: «Ceea ce impresionează este agitaţia pentru oamenii care fură statui, în timp ce media veniturilor bijutierilor de 14.000 de euro brut anual sau a deţinătorilor de restaurante care declară mai puţin decât ospătarii, nu face agitaţie. Dar nu fură şi ei? Spitalele de aici nu se închid din cauza lor? Gropile de pe străzi nu sunt din cauza lor? Imu, Tares nu sunt din cauza lor? De ce nu se indignează lumea?»

Sursa: gazeta romaneasca

ft1 ft2 ft3 ft4 ft5

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

22 comentarii

 1. Nu contează

  bandă de români ??? v-ati uitat la poze ???

 2. sunt rromi nu sunt romani sunt deacord cu ce spuneti eu am muncit in italia si nu toata lumea e la fel nu trebuie sa ii bagam pe toti in aceiasi ola astea care fac asa merita nu e nimic de zis eu am muncit in intalia si are sa imi dea si acum 3000 de euro italianu si am vazut si italieni sa faca rau

 3. Se vede din poze cat de cultivati sunt. Dar totusi sa nu generalizam ca in titlu, nu toti romanii sunt la fel.

 4. Morti vostri faceti Tara de rusine , Prostilor

 5. nu bagatii totii romanii in aceeasi oala iar romii nu sant romanii sant tigani

 6. trebuie sa inteleaga toti oamenii ,tiganii nu sunt romani , ei sunt emigranti in teritoriul romaniei ,sunt la fel ca irakieni , indienii sau sirienii din europa

 7. sa nu se mai c….pe ei. Au prins 3 tigani la furat si fac atata taraboi. Ai lor care sunt plecati din tara sunt mai breji? Locuiesc in Dortmund si italienii, sunt mai tigani decat tiganii nostri. Cati italieni s-au revoltat dupa crimele mafiote din Duisburg ? Sau …au aflat macar? Cati oameni omoara italienii in Germania prin distributiia de droguri? Fiecare natie e la fel de parsiva…..fiecare are uscaciunile ei si putregaiurile ei. Da….stiu….dar daca sunt acasa la tine parca put ,mai rau.
  PS: sa nu fiu inteles gresit, prin cuvantul "tigan" nu fac referire la rromi…..pentru mine tigan e orice om fara simturi civice. Cunosc si foarte multi rromi care sunt demni de respectat.

 8. Țiganii nu sunt romani….da e adevărat 80% dintre ei trebuiesc împușcați in cap…dar si din rasa lor sant o parte care muncesc si își văd de treaba lor.

 9. Sunt curios daca sunt ORTODOXI SI DACA PARINTII LOR AU LOC DE VECI IN CIMITIRELE DIN ROMANIA SI DIN CE LOCALITATE SUNT SA ANUNTAM PREOTUL SI PRIMARUL SA STIE LUMEA DIN LOCALITATEA NATALA CE FEL DE OAMENI SUNT.

  • nu mai impresioneaza chestia asta cu ..,,oprobiul comunitatii ortodocse ,, …ne putem astepta sa se apuce un manelist sa le compuna o cantare de lauda !!

 10. Sunt rromi nu sunt romani !

 11. roman daniel

  daca astia sunt romani noi suntem tigani?

 12. Toti cei din poze sunt unul mai roman ca celalat…atata doar ca i-au uitat parintii,cand erau mici,in fum…

 13. Aia care au furat cuprul NU sunt Romani, sunt tigani !!!

 14. Da vad dar romani dar pe tigani lor nui vad

 15. Tigani, nu romani !

 16. …. nu mai scrieti "romani"…… cand ei sunt niste tigani

 17. Cetățean roman44.

  Categoric sunt tigani.Nu sunt romani.Ei și în România fura fier su metale.

 18. la noi in tara hotii fura din atelierele sculptorilor (cunosc cazuri in Bucuresti-Pangratti ) . fura ziua in amiaza mare , alaturi sunt Banci cu paznici , zona rezidentiala , si politia nu prinde nici un suspect !!.. un sculptor si/.a recuperat o lucrare de la un centru de colecta fier vechi !!….

 19. CINE I-I APARA SA AIBA PARTE DE EI,NU AU MUNCIT NICI O DATA TRAIESC NUMAI DIN HOTI FURACIUNI ESCROCHERI TRAFIC DE PERSOANE SI DROGURI.IN STRAINATATE SUNT CERSETORI SI ACASA MARI BARONI FARA MUNCA.
  DEVINA SUNT AUTORITATILE CA NU LE CONFISCA AVERILE FABULOSE OBTINUTE DIN ESCROCHERI,
  SA-I VERIFICE DACA AU MUNCIT CINSTT AU PLATIT INPOZITE ATUNCI NU ARE NIMENI NMIC CU EI.PREA MULT ESTE APARATA ACESTA RASA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *