Istoria pentru copii: DACII afara, TIGANII si SECUII inauntru

In timp ce strămoșii noștri reali, geto-dacii, așa cum am arătat într-un articol recent, au fost eliminaţi din manualele de liceu, Ministerul Educaţiei a găsit totuși loc în programa pentru un manual de “Istoria secuilor”, cel puţin pentru școlile din judeţul Harghita.

manual-istoria-secuimii

Prin urmare, în timp ce o parte a etnicilor secui respinge categoric limba română, istoria românilor, tratează cu dispreț însemnele naționale, ba chiar cer ruperea teritorială a țării, Statul român a decis că românii, cel puțin tinerele generații, trebuie să învețe istoria acestei minorități. O decizie mai mult decât ciudată.

De asemenea, potrivit unui proiect de lege inițiat de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu, în manulul de istorie de nivel gimnazial ar putea fi introdus un capitol dedicat istoriei țiganilor, ce ar deveni, astfel, materie obligatorie pentru toți copiii României.

Citiți și:  „D-ăștia bat la bax”/Bebino zice că nu-i interlop, ci un bun sportiv și-i amenință pe frații Nebunu

paun-si-dinca

Inițiatorii proiectului de lege doresc ca etnia pe care o reprezintă să apăra mai mult că o victimă a majorității romanesti, urmărindu-se prezentarea perioadei de sclavie a țiganilor, apoi prezentarea “persecuțiilor” la care aceștia ar fi fost supuși în timpul celui de-al doilea război mondial. Se va vorbi, oare, și despre cât de “persecutați” sunt țiganii astăzi în România? Mă îndoiesc.

Așadar, Ministerul Educației, într-un mod evident, consideră că este mai mai important să știm că țiganii se împart în căldărari, spoitori, aurari sau fierari, decât să prezentăm elevilor, în amănunt, detalii despre cultura și civilizația geto-dacilor.

Totuși, reprezentanții Asociației Profesorilor de Istorie sunt de părere că introducerea unui astfel de capitol la nivel de manual gimnazial nu este deloc necesară și că menționarea rolului minorităților din diverse evenimente, dacă și când a existat un asemenea rol, este de ajuns. Să sperăm că opinia lor va fi luată în seamă de Ministerul Educației.

Citiți și:  Feriți-vă de acești infractori periculoși care vă bat la ușă! Ocupă casele proprietarilor cu forţa. Gruparea care a speriat România

Suntem de acord ca, în școli, elevii să primească noțiuni care să le poată oferi un tablou cât mai aproape de realitatea istorică. În mod cert, acesta trebuie să conțină și elemente care țin de istoria și unor minorități. Însă, când acest lucru se face în același timp în care geto-dacii sunt scoși pur și simplu din cărțile de istorie, considerăm că asta atentează, din nou, la cultura românească și la istoria României. De Valentin Roman

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.