Isteria legata de venirea romanilor in Marea Britanie continua: Cine sunt cei care tremura

Marea Britanie asteapta cu teama ridicarea restrictiilor pe piata muncii, din cauza valului de romani si bulgari care vor invada regatul. Se asteapta chiar tensiuni intre romanii si bulgarii deja aflati in aceasta tara de mai multi ani si primul val de nou-veniti, de dupa 1 ianuarie 2014.

Daily Mail, care citeaza un raport oficial, atrage atentia nu doar ca multi britanici vor ramane fara loc de munca, nou-venitii acceptand salarii mai mici, dar si ca vor aparea tensiuni sociale intre romanii si bulgarii stabiliti in Marea Britanie de 10 ani si cei care patrund pe aceasta piata odata cu ridicarea restrictiilor.

Romanii si bulgarii, numiti „imigranti A2” in actele oficiale britanice, cel mai probabil vor alege Marea Britanie, mai atractiva decat alte tari care incearca sa-si revina dupa recesiune, noteaza publicatia.

Raportul citat de cotidian, realizat de academicieni de la Universitatea Reading, nu a fost inca publicat oficial, Daily Mail primindu-l in urma unei cereri exprese.

Probleme generate de imigranti

In acesta se mentioneaza ca deja in unele zone din regat somajul in randul cetatenilor britanici a crescut, in timp ce din ce in ce mai multi oameni care nu sunt nascuti in regat au un loc de munca. Acest fenomen nu poate decat sa ia amploare, avertizeaza documentul.

Scolile, deja supraaglomerate, vor intampina o situatie dificila, incercand sa ii integreze si pe copiii noilor veniti, se mai mentioneaza in raport. Spitalele se asteapta la noi virurusuri si bacterii, odata cu venirea imigrantilor, iar romanii si bulgarii ar putea sa pacaleasca statul, neplatindu-si taxele, ei ingramadindu-se adesea intr-o singura locuinta si facand tot felul de „aranjamente”, mai avertizeaza raportul.

In plus, romanii si bulgarii ar putea concura pentru posturile detinute pana acum de polonezi, „afectand negativ coeziunea sociala”.

Guvernul britanic nu a avansat un numar de romani si bulgari asteptati in granitele tarii dupa ridicarea restrictiilor. Cert este insa ca vor veni cu mult mai multi decat in anii trecuti, fapt pe care si autoritatile britanice il recunosc.

Se pune insa problema ce se va intampla cu acesti imigranti in conditiile in care cresterea economica din Marea Britanie va fi una de durata. Se preconizeaza ca economia britanica o va depasi pe cea franceza pana in 2018 si pe cea a Germaniei 12 ani mai tarziu. Regulile migratiei ar putea fi schimbate considerabil, mai mentioneaza documentul.

Din 2004, cand Polonia si alte sapte tari est-europene – numite A8 – si-au castigat drepturi depline in UE, rata somajului in randul britanicilor cu varste cuprinse intre 16 – 64 de ani, din sud-est, a scazut. Sursa: Ziare.com

 

Distribuie acest articol! Îți mulțumim!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile