Israelul va lua exemplul Rusiei, in ce priveste Palestina?

israel

In procesul de pace din Orientul Mijlociu, derulat intre Israel si Autoritatea Palestiana, una dintre cerintele Israelului este ca partenerul de dialog sa-l recunoasca ca un „stat evreu”.

In contextul interventiei si anexarii Crimeii de catre Rusia, pe motivul „unei majoritati etnice rusesti”, la fel si Israelul ar putea actiona in viitor, cu teritoriile in care evreii sunt in pericol.

O tara care isi aroga dreptul de a interveni in numele unei comunitati etnice, oriunde s-ar afla, nu reprezinta nimic nou in istorie, scriu jurnalistii de la Haaretz.

Ocupatia lui Hitler din regiunea sudeta din Cehoslovacia din anul 1938, pentru a salva in aparenta etnicii germani din acest teritoriu, a fost unul dintre evenimentele-cheie care au dus la declansarea celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Mai aproape de zilele noastre, presedintele rus Vladimir Putin a invadat si ulterior a anexat peninsula Crimeea, sub pretextul de a salva rusii de la ceea ce a numit el „jafurile guvernului neo-fascist” de la Kiev.

Israelul a ramas tacut, in mod neobisnuit, la ocuparea Crimeii de catre Rusia. Aceasta este in mod clar o pozitie diplomatica inteligenta, considera sursa citata, motivand ca Israelul nu are nimic de castigat din instrainarea acestei regiuni.

Dar exista ceva neconfortabil referitor la tacerea Israelului. Daca inlocuim „Rusia” cu „Israel” si „Crimeea” cu „Palestina”, iar discursul lui Putin in Duma de Stat cu cel al lui Netanyahu, atunci scenariul s-ar putea repeta.

Acum, Rusia se pare ca insista ca nu va indeparta amenintarea implicita a unui atac in estul Ucrainei, pana cand aceasta nu va adopta un sistem federal de guvernare, oferind o mai mare autonomie provinciilor cu o concentratie mai mare de etnici rusi.

Acesta este contextul in care, nu numai prin prisma crizei dintre Rusia si Ucraina, se cere de catre Netanyahu ca palestinienii sa recunoasca Israelul ca stat evreu.

Prin refuzul de a face acest lucru, Abbas (presedintele Autoritatii Palestiniene – n.red.) nu numai ca isi exercita prerogativele sale de suveranitate, dar el salveaza intreaga comunitate internatioanala de a avea un precedent irational si periculos.

Dar recunoasterea ca stat evreu i-ar da Israelului autoritatea de facto de a interveni in afacerile interne ale oricarui stat, in care el considera ca o comunitate evreiasca este in pericol. Nu in contextul unui consens international, ci pur si simplu pentru ca Israelul ar reprezenta toti evreii de pretutindeni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *