ISIS: inamicul nr. 1 al umanitatii

isis

Ieri când am văzut filmulețul cu decapitarea unui jurnalist occidental nu am reacționat deloc surprins. Nu mă așteptam la nimic altceva din partea unei organizații care are la bază ura religioasă și crima. În loc de șoc m-am gândit. M-am gândit la o carte scrisă de analistul geopolitic George Friedman (CEO la Stratfor International) care prevedea acest scenariu sumbru al întoarcerii islamismului ca inamic al umanității tocmai atunci când Europa și Rusia intră într-un nou război rece.

George Friedman a prevăzut că la un moment dat occidentul și Rusia vor intra într-un al doilea război rece, iar pe fondul acestui nou conflict islamismul se va ridica din nou. Astăzi vedem că a avut dreptate, chiar dacă nu în totalitate. Prin ISIS se ridică o forță considerabilă, o forță care nu amenință securitatea granițelor sau niște state anume, ci care amenință toate valorile pe care s-a construit civilizația europeană și lumea modernă, respectiv postmodernă.

Pericolul reprezentat de ISIS nu este un pericol pe care-l putem ignora pur și simplu. Este o amenințare reală. În momentul de față ISIS există doar în Irak și Siria, fiind o provocare pentru ambele guverne. Existența sa a fost tolerată de SUA cât timp a provocat daune regimului Assad, aliat cu Rusia, iar în momentul de față s-a extins și pe teritoriul americii din orient. Unde provoacă daune și crime.

Această extindere nu se va opri aici. Obiectivul ISIS este de a forma un stat islamic din toate națiunile acestei credințe și a duce un jihad împotriva lumii libere. Target-ul de recrutare al ISIS este tineretul lumii arabe. Am văzut în documentare cum lideri ISIS recrutau tineri, copii chiar, de peste tot. Dacă nu e de ajuns mai vin recruți din occident. Numărul lor crește în fiecare zi ca și consecință a politicii lui Obama.

Să nu fim orbi și să nu uităm că George W. Bush Jr. a prevăzut, la rândul său, că retragerea trupelor americane din Irak va da drum liber un forțe islamiste să se ridice. Exact asta s-a și întâmplat. Politica lui Barrack Obama este politica eșecului din care s-a născut ISIS, criza din Ucraina și multe altele. Dar nu asta contează acum, ci ce se petrece în momentul de față.

În momentul de față ISIS duce o luptă de cucerire a statelor arabe precum Siria și Irak. Pentru această luptă sunt recrutați oameni de toate vârstele, dar accentul pică pe tineri, pe viitor. Musulmani din Europa se alături și ei proiectului numit ISIS. Un proiect care tinde să devină un califat islamic cu o rază de acțiune nelimitată. Un califat care, prin discursul liderului, a amenințat lumea occidentală.

Pentru noi este o amenințare serioasă. Imediat ce acest califat se va stabili pe teritoriul arab vom avea de a face cu o forță teroristă mai mare decât a fost vreodată al-Qaeda. O forță care va deține propriul stat de unde vor fi lansate atacuri teroriste și nu numai împotriva lumii occidentale și, de ce nu, orientale. Să nu uităm că numărul în crește al trupelor ISIS include și europeni. Europeni care se pot întoarce oricând aici, antrenați și fanatizați ca niciodată, pentru a aduce cu ei teroarea islamului.

Vorbim deci de o organizație cu potențial, un inamic al întregii umanități care amenință stabilitatea și siguranța lumii în care trăim. Lumea liberă nu poate aștepta ca acest inamic să se dezvolte și să aducă din nou teroarea asupra noastră. O intervenție împotriva ISIS, acum cât este-n dezvoltare, se face necesară. Să nu uităm că în sec. XXI, secolul globalizării, ce se întâmplă într-un colț al pământului afectează ce se petrece la celălalt colț. Un stat islamic în orient poate servi ca o bază de atac împotriva occidentului, în același fel în care non-statul Afganistan a servit al-Qaeda.

Acum Europa pare să intre într-un nou război rece cu Rusia. Ceva inevitabil aș zice eu, dar asta nu ne dă dreptul să închidem ochii la alte primejdii. Primejdii care riscă să devină mai mari decât Rusia. Dacă în momentul de față Federația Rusă este un inamic clar al lumii occidentale (euroatlantice) atunci ISIS este inamicul clar, nr. 1, al umanității. Așa cum a fost al-Qaeda înainte. Acest inamic amenință stabilitatea lumii sub semnul fanatismului religios și al terorismului. Iar în câțiva ani de acum încolo poate deveni o forță. Asta dacă nu e oprită la timp.

P.S. Dacă tot l-am menționat pe George Friedman vreau să atrag atenția asupra unor alte puteri în ascensiune. În cartea sa acesta a vorbit și de Turcia, respectiv Japonia. A căror evoluție în momentul de față este vizibilă. Turcia adoptă tot mai mult discursul naționalist-religios, orientându-se spre Rusia și vechia prietenie cu Ungaria, iar Japonia are o economie tot mai pozitivă, urmărind mai nou și schimbarea legii Forțelor de Apărare pentru a forma o armată autentică. Trăim o perioadă a schimbărilor și trebuie să fim pregătiți pentru a le întâmpina. ISIS nu e singura amenințare care se ridică, deși este cu siguranța cea mai mare și mai oribilă. De Alexandru Suditoiu

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

3 comentarii

 1. e pericol cu isis-ul asta

 2. AURORA BARABOI

  Am avut ocazia sa-mi exprim parerea despre Obama si politica lui fara sens,fara substrat,care mie nu mi se pare altceva decat o politica de expansiune,de acaparare a resurselor altor state,activitati ambalate frumos si cosmetizate ,sub forma "restaurarii ordinii" , "a mentinerii pacii in zona"… Despre care ordine vorbim si despre care pace,cand tu vii cu trupe si declansezi razboaie? Daca este un pericol aceasta noua organizatie ,ISIS,am convingerea ca CIA , FBI , CSI, si cate alte servicii secrete mai au americanii(si nu numai dansii),stiu deja ce reprezinta,cum se structureaza,unde se aduna,cine sunt liderii,si ma intreb DE CE nu se iau masuri , acum , cat inca sunt in faza de organizare? Nu am avut NICIODATA incredere in Obama,in America,in visul american,cum il numesc multi.Ba dimpotriva,am avut convingerea ca tot raul care ni se intampla,razboaie,criza economica,boli inexplicabile…,se datoreaza Americii,care America,sa nu uitam , ESTE DATOARE VANDUTA ROMANIEI , FINANCIAR VORBIND , SI DE LA CARE NU CRED SA MAI VEDEM VREODATA VREUN DOLAR !

 3. @ Aurora Baraboi : CORECT !!!
  Pe de alta parte : :
  Pe postacul asta de 2 parale care a scris articolul de mai sus, unde la un moment dat vorbeste de "teritoriul americii din orient", l-as intreba : cu cit te platesc nemernicii aia, bai nenorocitule, de ai ajuns sa debitezi asemenea elucubratii ?? Cert este ca :
  – atit Al Qaeda, cit si ISIS, sunt creatii exclusive ale CIA
  – "cia" isi primeste banii de la trezoreria (Ministerul Finantelor) sua (scris intentionat asa)
  – trezoreria sua isi primeste banii (dolareii) de la banca centrala a sua ("federal reserve"), care detine si tiparnita de dolarei
  – iar "federal reserve" (ca si Banca Angliei, printre altele, ca sa dau doar un exemplu) este proprietatea cui ? Pai, a clanului Rothschild.
  Alte comentarii nu mai sunt necesare ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.