Iranul, făcut de cacao în lume: Cum arată costumul viitorilor astronauţi / VIDEO

Iranul susţine că face progrese remarcabile cu programul său spaţial.

Minciuna reprezintă politică de stat în Iran şi, atunci când crezi că s-a atins un nivel maxim al penibilului, oamenii aflaţi la conducerea ţării îţi demonstrează că e mereu loc de mai rău.

41 de ani de minciună e singura realizare a Revoluţiei Islamice. Şi, în primii zeci de ani de după revoluţie, acest sistem a funcţionat perfect. Odată cu intrarea în era digitală, cu apariţia internetului şi a mijloacelor de informare prin reţelele de socializare însă, regimul de la Teheran are o mare problemă: îşi vede minciunile demontate pe bandă!

Ultimul exemplu în acest sens a venit în această săptămână şi a transformat ceea ce ar fi trebuit să fie o acţiune propagandistică într-o gafă de proporţii.

Concret, Mohammad-Javad Azari-Jahromi, ministrul de Informaţie şi Tehnologia Comunicării a apărut la o conferinţă dedicată Tehnologiei Spaţiale şi a dezvăluit primul pas mare făcut de Iran spre trimiterea unor astronauţi în spaţiu.

„Noi, astăzi, sunteţi gata să va dau vestea? (râde). Noi, astăzi, am făcut comanda la Centrul de Studii Spaţiale să ne construiască cinci capsule de transport pentru astronauţi în următorii trei ani. Asta e primul pas serios pe care îl facem ca să trimitem astronautul iranian în spaţiu“, a spus ministrul în aplauzele celor prezenţi.

Cu câteva ore înainte de această dezvăluire, pentru a anunţa marea veste, Azari-Jahromi a avut o postare pe contul său de Twitter în care a prezentat costumele astronauţilor iranieni. Această postare, însoţită de hashtag-ul „Viitor strălucit“, a arătat un costum, lângă steagul Iranului, steag care era lipit şi pe mâneca acestui costum pentru a certifica faptul că e sută la sută autohton.

Doar că o parte dintre cei care au studiat fotografia cu atenţie, au realizat că două însemne au fost scoase de pe piept. După o scurtă căutare online, a fost făcută o descoperire bizară.

Concret, oamenii au descoperit că acel costum prezentat de ministru pentru „viitorul strălucit“ al călătoriei spaţiale e, de fapt, un costum de Halloween pentru copii, care poate fi cumpărat online, cu preţuri cuprinse între 11 şi 20 de dolari!

În varianta originală a costumului prezentat de Azari-Jahromi sunt lipite două însemne cu NASA şi cu steagul Americii, ambele scoase de pe costumul postat de ministrul iranian pe contul său de Twitter!

Şi, astfel, ceea ce ar fi trebuit să fie o altă propagandă a regimului de la Teheran, s-a transformat într-o gafă de proporţii, ajunsă inclusiv în atenţia presei internaţionale. Publicaţia germană „Bild“ a prezentat întreaga poveste într-un articol intitulat „Ayatollahii prezintă un costum fals de astronaut“.

Cazul a provocat un val de indignare printre iranieni, furioşi că din cauza unui astfel de episod numele ţării a fost batjocorit, încă o dată, în întreaga lume.

Cu un tupeu fantastic, Azari-Jahromi a luat totul în băşcălie, atunci când a fost chestionat pe tema costumului pe care l-a prezentat pe contul său de Twitter.

„Cei care au văzut acel costum şi m-au înjurat în gând să ridice mâinile sus! Doar voi, cei din rândul din spate? Bine, au fost nişte glume bune pe tema asta. Am văzut că s-a aflat şi preţul de 20 de dolari. Plus nişte glume care ar fi cu bulină roşie şi nu pot fi rostite aici. Dar au fost glume bune. Acel tweet al meu a fost introducerea unei veşti bune. Costumul prezentat nu era foarte important. Noi încă n-am făcut costumul iranian de astronaut. Dar lucrăm la el“, a spus Azari-Jahromi.

LASA UN COMENTARIU