Asa o fi? Ion Cristoiu: ”Și dacă Dacian Cioloș i-a întins lui Klaus Iohannis o capcană în capcană?”

Jurnalistul și Publicistul Ion Cristoiu afirmă că ”Dacă Dacian Cioloș nu va reuși să facă Guvern, Klaus Iohannis va fi marele perdant. Chiar dacă nu i-a întins o capcană lui Dacian Cioloș, impresia națională va fi că i-a întins”.
”Și dacă Dacian Cioloș i-a întins lui Klaus Iohannis o capcană în capcană?”

M-am numărat printre comentatorii care au urmărit Războiul civil din PNL declanșat în perspectiva Congresului din 25 septembrie 2021 cu o hărnicie ieșită din comun. Despre diferitele semnificații și diferitele etape ale confruntării am scris pe cristoiublog.ro, am vorbit în mai multe rînduri în Jurnalul meu video și am răspuns la întrebările Monicăi Mihai în cadrul emisiunii săptămînale de la Aleph News, Gîndurile lui Cristoiu. Printre ultimele însemnări despre Bătălie se numără și cea din 17 septembrie 2021 publicată pe cristoiublog.ro sub titlul Folosind pretextul campaniei pentru șefia PNL, Ludovic Orban a început deja, cu trei ani mai devreme, campania pentru prezidențiale. Textul debuta cu trimiterile la un sondaj desfășurat la nivel național:

„Un sondaj făcut la nivel național despre Criza politică actuală are în final următoarea întrebare:
Cine ar fi cel mai bun președinte al PNL?

Rezultatul arată cam așa:
Ludovic Orban – 41 %
Florin Cîțu – 20%

Nu știu cum ar arăta rezultatul dacă întrebarea ar fi fost pusă doar membrilor PNL. Nu exclud posibilitatea ca Florin Cîțu să fie pe primul loc și Ludovic Orban pe al doilea. Asta deoarece criteriile de apreciere diferă radical în cazul membrilor PNL de cel al electoratului la nivel național. Poate intra în joc, dacă nu mai ales, sprijinul dat lui Florin Cîțu de Klaus Iohannis, încă văzut de partid ca Marele Protector, dar și ca omul care face jocurile cînd vine vorba de desemnarea premierului și chiar a miniștrilor.
Pusă întregului electorat întrebarea aduce un răspuns care nu mă miră.”

Spre final, semnalam că indiferent de rezultatul Congresului, cîștigătorul moral e Ludovic Orban.
Concluzia analizei mele va fi surprins la vremea respectivă, pe 17 septembrie 2021, cu opt zile înaintea Congresului. Acum, la 20 de zile de la Congres, după ce alesul Florin Cîțu s-a dovedit mai pirpiriu decît înainte de Congres și cînd spun asta nu mă refer la premierul Florin Cîțu, ci la președintele PNL, Florin Cîțu, iar Ludovic Orban, învins în partid, un învingător la nivel național, obligînd prin prestația sa post Congres pe mulți dintre cei care l-au votat pe Florin Cîțu să se întrebe unde le-a fost mintea cînd nu l-au ales pe Ludovic Orban.

Pe ce mă bazez în lansarea acestei concluzii care, iată, s-a dovedit deja adevăr cu valoare de axiomă?
Pe observația că din mai multe cauze, consemnate în mai multe comentarii, Bătălia din PNL a trecut rapid de scena mică a confruntării dintre două personalități, confruntare văzută de întreaga țară ca una pentru prezidențiale și nu pentru șefia PNL.

Grație acestei realități, de care nici Florin Cîțu, nici Klaus Iohannis n-au fost conștienți, deși învins la Congres, Ludovic Orban s-a dovedit, după Congres, Învingătorul confruntării pe scena mare, a țării. Din simpla comparare a prestației celor doi, electoratul la nivel național și-a dat seama că Florin Cîțu e un biet mîț (Să-mi ierte pisicile comparația!). Și poate ceva din valul de antipatie națională îndreptat spre premierul Florin Cîțu și-a avut cauza și în convingerea românilor că Ludovic Orban trebuia să fie Cîștigătorul.

Am făcut referire la cazul Ludovic Orban, pentru că un lucru asemănător se întîmplă și cu Dacian Cioloș. Despre desemnarea lui Dacian Cioloș e deja în presă o unanimitate că a fost o capcană întinsă de Klaus Iohannis. O capcană în care a căzut, vezi Doamne! Dacian Cioloș.

De ce o capcană?
Răspunsurile curg cu nemiluita.
Și ele sunt cam aceleași.
Dacian Cioloș nu va reuși să facă majoritate. Fie că va da mandatul înapoi, fie că va pica la vot. Și dacă se va întîmpla asta, Dacian Cioloș va primi o lovitură mortală. Va fi terminat ca om politic. Va fi terminat și USR, deoarece i se va vedea izolarea.

Așa să fie, oare?
Așa ar fi dacă întîmplările ar fi avut loc în vremuri normale. În vremuri normale, Dacian Cioloș ar fi fost ridiculizat prin formula S-a autopropus premier! Iar USR, batjocorită, pentru că s-a crezut mai mare decît ea.

Noi însă nu trăim în aceste zile vremuri normale.
Pandemia se conturează de pe o zi pe alta ca o tragedie națională.
Și mult mai grav, ca o tragedie la care Florin Cîșu, Klaus Iohannis, miniștrii, se uită nepăsători.
Facturile la energie s-au umflat deja. Banii de la Bruxelles trebuie administrați. Poate că aceste Crize s-ar fi petrecut și dacă România ar fi avut un guvern plin, cu o majoritate în Parlament. Vine iarna și autoritățile nu sînt pregătite. Poate.

Sigur e că România traversează o Criză politică de o lună și o săptămînă, mai precis din 1 septembrie 2021, cînd s-a încălcat de Florin Cîțu Protocolul de Guvernarea prin revocarea lui Stelian Ion, fără ca măcar partenerul USR să fie informat. Din acea zi, românii și-au dat seama că nimeni nu se mai preocupă de administrarea țării. Politicienii sînt prinși într-o bătălie văzută de români ca o aberație.

Țara moare și politicienii se păruiesc!
E fără discuție că Românii așteaptă ca un politician să-și asume bărbăția de a pune capăt acestei păruieli.
Acest politician n-a fost Klaus Iohannis. N-a fost Florin Cîțu. N-a fost Marcel Ciolacu.
A fost Dacian Cioloș.

USR, formațiunea tratată de PSD și PNL ca o formațiune imatură, pusă pe scandal, pe Revoluție continuă – cum spune Rareș Bogdan – a avut deodată tăria de a spune Stop tarantulei! Și prin urmare și-a asumat misiunea de a face guvern. Un Guvern al cărui program prevede rezolvarea Crizei sanitare, a Crizei energetice și a Crizei banilor veniți de la Bruxelles.

Spuneam luni seara la Marius Tucă Show că eu, în locul lui Dacian Cioloș, n-aș fi făcut gestul de a mă autopropune premier.
Și nu pentru că aș fi convins că e o capcană întinsă de Cotroceni, ci pentru că orice politician care va fi premier în perioada următoare va fi făcut pulbere ca imagine publică.
Va trebui să rezolve probleme lăsate nerezolvate de Guvernarea Cîțu din 1 iunie 2021, cînd a început Războiul civil din PNL.
Nici Wiston Churchill n-ar reuși să iasă viu și nevătămat politic din marea încercare care rămîne administrarea României pînă în primăvară.

Nu știu dacă Dacian Cioloș va ajunge premier.
Știu însă un adevăr:
Indiferent că va eșua sau nu în formarea Guvernului, Dacian Cioloș va repurta o uriașă victorie. O victorie morală în fața românilor.
Va trece în ochii românilor drept bărbatul de stat care a avut tăria să-și asume guvernarea țării.
Iar cei care s-au dat peste cap să nu-l lase, Florin Cîțu, liderii PNL; vor ieși perdanți.

Chiar dacă prin jocurile lui Klaus Iohannis Florin Cîțu va fi din nou premier. Sau chiar dacă mai ales.
Dacă Dacian Cioloș nu va reuși să facă Guvern, Klaus Iohannis va fi marele perdant. Chiar dacă nu i-a întins o capcană lui Dacian Cioloș, impresia națională va fi că i-a întins.
De dragul lui Florin Cîțu, cel care a ajuns să fie urît mai rău decît Nicolae Ceaușescu.

În serialul Osman Întemeietorul, apar multe situații în care bizantinii îi întind o capcană lui Osman. Acesta, aflînd de ea, le întinde el o capcană.
O capcană în capcană.
Dacă Dacian Cioloș nu va reuși să facă majoritatea, lovitura pentru Iohannis va fi mortală.

Putem presupune atunci că lui Dacian Cioloș i-a întins o capcană lui Klaus Iohannis.
O capcană în capcană!”, a scris Ion Cristoiu pe blogul său.

Sursa: bugetul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *