fbpx
GENERAL

Iohannis, mesaj dur la adresa Rusiei cu prilejul Serbarilor Nationale Tebea: “Razboi injust la granitele Romaniei, declansat de mentalitatile imperialiste ale Federatiei Ruse”

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis duminica un mesaj cu prilejul Serbarilor Nationale Tebea. El a facut referire si la razboiul din Ucraina.

„Traversam o perioada dificila, cu un razboi injust la granitele Romaniei, declansat de mentalitatile imperialiste ale Federatiei Ruse. In acelasi timp, este evidenta cresterea ingrijoratoare a discursului totalitar, accentuarea discriminarilor si a manifestarilor extremiste, dar si amplificarea polarizarii si a inegalitatilor in ceea ce priveste dezvoltarea economica”, se arata in mesaj.

„Comemoram astazi, in Panteonul Motilor de la Tebea, 151 de ani de la moartea lui Avram Iancu, „Craisorului Muntilor”, unul dintre martirii si eroii emblematici si carismatici ai tarii noastre.

Le transmit salutari si ganduri bune tuturor romanilor care se reunesc aici, in Muntii Apuseni, la Gorunul lui Horea, in fiecare an, in semn de pietate si recunostinta pentru cel care a catalizat energiile patriotice si s-a dedicat luptei pentru indeplinirea idealurilor si valorilor nationale in timpul Revolutiei de la 1848, din Transilvania.

Alaturi de alti revolutionari pasoptisti din spatiul romanesc, prin activitatea sa, Avram Iancu a stimulat procesul de formare a constiintei nationale, de afirmare a nevoii de unitate a poporului roman si de creare a statului national modern.

Declararea drept Erou al Natiunii Romane, in 2016, este rezultatul emulatiei patriotice pe care Avram Iancu a generat-o si continua sa o genereze si astazi.

Hotararea si curajul cu care Avram Iancu s-a dedicat implinirii idealurilor nationale si a unor inalte valori umane – dreptate si libertate sociala, egalitate in drepturi, libertate economica – dainuie peste timp si raman un reper semnificativ al istoriei noastre.

Prezenta romanilor in numar tot mai mare, de la an la an, la Serbarile Nationale de la Tebea reprezinta un indicator major al afirmarii constiintei civice, al solidaritatii natiunii romane si al recunostintei pe care o aratam martirilor nostri.

In semn de adanca pretuire si pentru a aduce un omagiu jertfei lui Avram Iancu in implinirea idealurilor natiunii romane, anul 2024 a fost proclamat „Anul Avram Iancu”, marcand astfel doua secole de la nasterea ilustrului revolutionar pasoptist.

Evenimentele culturale, artistice si educationale programate pentru anul viitor vor reprezenta o oportunitate deosebita, nu doar pentru a celebra viata si contributia inestimabila a lui Avram Iancu, ci si pentru a canaliza eforturile nationale in directia consolidarii sentimentului de apartenenta la marea comunitate romaneasca. Aceste evenimente au si menirea de a intari coeziunea sociala, atat de necesara astazi, precum si de a contracara manifestarile xenofobe, rasiste si extremiste, incurajand si promovand, totodata, respectul si toleranta fata de diversitatea etnica si culturala.

Lupta lui Avram Iancu are o semnificatie contemporana profunda. La aproape doua veacuri de la eforturile sale pentru eliminarea discriminarilor etnice si sociale, Romania si intreaga lume se confrunta cu provocari majore.

Traversam o perioada dificila, cu un razboi injust la granitele Romaniei, declansat de mentalitatile imperialiste ale Federatiei Ruse. In acelasi timp, este evidenta cresterea ingrijoratoare a discursului totalitar, accentuarea discriminarilor si a manifestarilor extremiste, dar si amplificarea polarizarii si a inegalitatilor in ceea ce priveste dezvoltarea economica.

In fata acestor amenintari, suntem chemati sa ducem mai departe mostenirea pe care ne-au lasat-o Avram Iancu si ceilalti eroi nationali, pentru a consolida Romania moderna, democratica si europeana”, este mesajul integral al presedintelui.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.