Iohannis despre obligativitatea vaccinului Covid: „Nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forța, dar este ABSOLUT recomandat”

Întrebat marţi de presă ce statut vor avea cei care vor refuza să se vaccineze împotriva Covid 19 – ştiut fiind că în România există şi persoane care se opun ideii de vaccinare – preşedintele Iohannis – care anunţase anterior că speră ca ţara noastră să primească o primă tranşă de vaccin anticoronavirus în primul trimestru al anului viitor – a precizat că vaccinarea va fi recomandabilă dar nu obligatorie.

„Pandemia se poate termina în două feluri: fie dacă se îmbolnăvesc suficient de mulţi, Doamne fereşte să se întâmple acest lucru, sau dacă se găseşte un vaccin, metoda cea mai umană şi mai bună. (…) Ca să folosim vaccinul eficient am început cu convocarea întâlnirii de azi, să fim foarte bine pregătiţi. (…)

Nu vrem să obligăm pe nimeni, nu vrem să vaccinăm pe nimeni cu forţa dar este absolut recomandat. Comisia Europeană va cumpăra acele vaccinuri care sunt sigure şi eficiente, acele vaccinuri care vor fi cumpărate vor îndeplini toate normele„, a declarat şeful statului.

Anterior, preşedintele anunţase că se aşteaptă ca România să primească o primă parte din cele 10 milioane de doze de vaccin anti-Covid angajate prin acordurile cu Comisia Europeană în primul trimestru al anului viitor, urmând ca primii vaccinaţi să fie lucrătorii din sănătate şi cei vulnerabili.

„Pentru România ne aşteptăm ca vaccinul – prima tranşă – să ajungă, în cel mai favorabil scenariu, în cursul primului trimestru al anului viitor. În baza convenţiei europene, toate statele europene vor primi în acelaşi timp cotele corespunzătoare din prima tranşă, apoi din a doua tranşă, iar primii care vor fi vaccinaţi vor fi lucrătorii din sistemul medical precum şi cei din grupele de risc”, a declarat Iohannis.

Preşedintele a menţionat că vaccinarea întregii populaţii va începe cel mai devreme în primăvară.

„Vrem să ne asigurăm totodată că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficienţă şi siguranţă şi că se respectă toate reglementările internaţionale”, a precizat şeful statului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.