Iohannis a semnat! ATENȚIE la noua modificare din Codul Muncii! Angajații care fac ore suplimentare pot fi AMENDATI


Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi o modificare a Codului Muncii, care vizează sancționarea angajaților care depășesc numărul orelor suplimentare prevăzute de lege cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei. Legea intră în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Principala modificare vizează faptul că amenzile se vor acorda pentru fiecare angajat care depășește numărul orelor suplimentare prevăzute de lege, față de situația prezentă în care amenda era acordată angajatorului, indiferent de numărul angajaților care lucrează peste program mai mult decât permite legea. Noua lege intră în aplicare la 3 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, relatează Hotnews.

Conform noilor reglementări, art. 260 alin. (1) lit. i) din Codul muncii prevede: „Constituie contravenție și se sancționează astfel următoarele fapte: (…) i) nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei”.

Actualul Cod al Muncii prevede ca durata maximă legală a timpului de muncă să nu depășească 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.

Prin excepție, durata respectivă poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiția ca media orelor de muncă, pe o perioadă de de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, pot fi negociate perioade mai mari de 4 luni, dar nu peste 6 luni. Tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară.

Inițiatorii noii legi semnalau în expunerea de motive că, potrivit dispozițiilor art. 120 – 124 din Codul Muncii există și alte posibile încălcări ale regimului muncii suplimentare cum ar fi:

  • efectuarea de ore suplimentare fără acordul salariaților;

  • neplata orelor suplimentare sau neînregistrarea corespunzătoare a acestora; plata sporului prevăzut de lege pentru efectuarea muncii suplimentare, cu nerespectarea regimului prioritar al compensării cu ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice de la efectuarea muncii suplimentare;

  • precum și orice alte situații de încălcare a regimului juridic privind munca suplimentară, ce se pot ivi în practică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.