Iohannis a anunţat oficial când se redeschid şcolile! Decizia momentului pentru elevii şi profesorii din România

Decizia cea mai importantă pentru elevii şi profesorii din România a fost luată astăzi la Palatul Cotroceni. Preşedintele, premierul şi o parte dintre miniştrii din Guvern au stabilit când se deschid şcolile în România.

După trei luni de predare online, elevii ar putea reveni în sfârşit în sălile de clasă. Marţi, 2 februarie, preşedintele Klaus Iohannis a convocat o şedinţă la Palatul Cotroceni pentru a se decide dacă şcolile se deschid sau nu pe data de 8 februarie.

La această şedinţă au venit premierul Florin Cîţu, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, dar şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

“Vom avea mâine toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia. Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, transmitea premierul Cîţu cu o zi înainte.

Decizia momentului despre şcolile din România, anunţată de preşedintele Iohannis
“Am discutat o temă care este extrem de importantă pentru milioane de români: ce se va întâmpla cu școlile din România de săptămâna viitoare, când începe semestrul II.

Am început cu o analiză a contextului pandemic. Nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm masca, să menținem distanțarea. Incidența bolii s-a redus un pic, avem ceva mai puține persoane la Terapie Intensivă. Cum spun experţii, trendul este descendent.

Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și ne-am uitat să vedem ce fac alții în acest context. Marea majoritate a țărilor UE deschid școlile. În majoritatea statelor, școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Doar 3 state nu deschid acum școlile.

Începând de luni, când începe semestrul II, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate. Pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte. Ne dorim că școala să se desfășoare în condiții sigure.

În localitățile din scenariul verde, toți copiii merg fizic la școală.

În scenariul galben, copiii de grădiniță merg fizic, clasele 1-4 merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a 8-a, iar din liceu tinerii din clasa a 12-a.

În localitățile incluse în scenariul roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele 1-4, restul făcând școală online.

În localitățile care întră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat, cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire într-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lcururi vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Sănătății. El va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a declarat, marţi, Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!