fbpx
NATIONALSTIRI

Interdicție majoră pentru milioane de români începând cu 4 iulie!

Dosar dosare acte

Decizia mult așteptată de români: Interdicția intră în vigoare pe 4 iulie

Milioane de români au așteptat cu nerăbdare această decizie importantă, iar acum se va aplica începând cu data de 4 iulie. În conformitate cu noua lege, instituțiile publice nu vor mai putea solicita dosare de la cetățeni și nu vor mai putea percepe taxe de dosar. Această regulă se aplică atât instituțiilor locale, cât și celor centrale.

De asemenea, persoanele juridice cu statut de utilitate publică nu vor mai putea solicita dosare, indiferent dacă acestea sunt cu șină sau fără.

Legea va fi oficial în vigoare începând cu 4 iulie 2023, ceea ce înseamnă că dosarele cu șină vor deveni istorie.

Conform legii, “instituțiile publice, organele de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obținut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.”

Pe lângă aceasta, legea mai prevede că aceste reguli se aplică și în cazul în care o persoană dorește să ocupe o funcție publică și trebuie să participe la un concurs. Funcționarii publici care solicită oamenilor să aducă dosare cu șină vor putea fi supuși cercetării disciplinare.

Alte modificări prevăzute de lege intră în vigoare tot de pe 4 iulie și se referă la documentele copiilor. Instituțiile publice vor fi obligate să accepte copii electronice ale cărții de identitate, trimise de cetățeni la o adresă de email special creată în acest scop. De asemenea, nu va mai fi necesară legalizarea copiilor după documente, iar instituțiile vor accepta copii legalizate în locul actelor originale.

Aceste schimbări aduse de lege au un impact semnificativ asupra procesului de interacțiune cu instituțiile publice și asigură o simplificare și eficientizare a acestuia începând cu data de 4 iulie. Este important ca toți cetățenii să fie informați despre aceste modificări pentru a putea acționa în conformitate cu noile reguli.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.