Informația zilei pentru angajatii fără certificat verde. Se desface contractul de muncă?

Se desface contractul de muncă? Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit cu informația zilei pentru cei care nu au certificat verde. El a vorbit și despre prescrierea antiviralelor de către medicii de familie, dar şi despre modul de aplicare a certificatului verde pentru angajaţi.

Alexandru Rafila a dat detalii importante, la RTV, despre ce se va petrece cu angajații care nu dețin un certificat verde. Mai exact, ministrul Sănătății a explicat în ce condiții românii ar putea avea contractul de muncă suspendat temporar.

Ministrul Sănătății a arătat că ar putea fi suspendat temporar contractul de muncă, dacă angajații își folosesc cele 15 teste Covid-19 oferite gratuit din partea statului, fără să se fi vaccinat. Potrivit acestuia, este nevoie să se găsească o soluție împreună cu cei de la Ministerul Muncii, care să nu discrimineze pe nimeni.

„Noi nu am introdus o desfacere a contractului de muncă, dar a existat o suspendare si rămâne să găsim o variantă aplicabilă cu Ministerul Muncii. Dar acest certificat nu este definitiv, ci temporar, până la o incidența de sub 1 la mie, cum avem în momentul de față. Pentru cine nu vrea să se vaccineze și a epuizat cele 15 teste, i se supendă temporar contractul de muncă.

Dincolo de problemele de constituționalitate, dacă nu facem nimic când începe să fie o situație majoră de criză de sănătate publică, vom numără iar sute de decese în fiecare zi. Eu nu aș vrea și cred că ar trebui să avem înțelegere”, a arătat ministrul Alexandru Rafila.

Detalii importante despre antivirale
Un alt subiect atins de Rafila a fost și cel privind antiviralele și când vor fi acestea disponibile în farmacii. Ministrul a explicat că se fac toate demersurile pentru a pune în practică acest tip de tratament. Cu toate acestea, șeful de la Sănătate a ținut să arate că antivirarele nu țin loc de vaccin împotriva COVID.

„Antivirarele nu țin loc de vaccin. Antiviralele nu sunt dropsuri, sunt substanțe active, care sunt destul de nocive, deci trebuie prescrise. Momentan avem trei produse. Favipiravir, autorizat pentru prescripție în ambulator doar în Ungaria. Am cerut și așteptăm o soluție de prescriere a acestora, pentru că nu doar pacientul să vrea să îl ia, ci și medicul să îl prescrie. Celelalte două sunt medicamente noi, care se pot lua din primele zile de boală, încât să nu se ajungă la forme grave și la deces. La Arbidol nu avem niciun fel de material științific care să fundamenteze introducerea sa”, a arătat Rafila.

Potrivit ministrului, Arbidol era menționat ca antiviral în protocol, dar era o steluță unde spune că nu sunt dovezi ale eficacității.

„Am încercat să găsim un leac, pentru că nu aveam nimic la îndemână. S-a incercat și cu Ivermectină, și cu antibiotice, dar astea se autorizează de Agenția Europeană a Medicamentului, nu putem merge în afara legislației”, a subliniat ministrul Sănătății.

Până la sfârșitul anului se dorește existența unui protocol
Acesta speră ca până la sfârșitul anului să existe acest protocol care să permită prescrierea de antivirale în ambulatoriu, dar nu fără evaluarea pacientului. De exemplu, a spus ministrul, un pacient cu hepatită nu poate lua Favipiravir, nici femeile însărcinate.

„Dacă vor fi prescrise rațional, numai la persoanele infectate și de la începutul bolii, după o evaluare, vor avea un efect pozitiv. Ele au fost supuse studiilor clinice, nu au o eficacitate formidabilă, undeva pe la 35%.”, a punctat Rafila.

Sursa: capital.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *