Informatia ZILEI de la Guvern pentru români: Cine va putea beneficia de acest AJUTOR

Veste bună pentru români! Guvernul a definit într-un final cine este ”consumatorul vulnerabil”. În momentul de față, în România, circa 9,3% din gospodării nu au capacitatea de menţinere a căldurii în locuinţă, faţă de media europeană de 7%, cauza fiind în general sărăcia.

Sărăcia energetică reprezintă imposibilitatea gospodăriei de a-şi asigura nevoile energetice minimale constând în iluminat, încălzirea optimă a locuinţei pe timp de iarnă, susţinerea altor facilităţi care presupun utilizarea de energie, fie din cauza veniturilor reduse, fie din cauza costului prea mare al serviciilor.

Astfel, este definit consumatorul vulnerabil de energie drept o persoană singură sau o familie, care, din motive de boală, vârstă, venituri insuficiente sau alţi factori, ar trebui să beneficieze de măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale, arată un proiect de lege lăsat moştenire de Violeta Alexandru, înainte de a părăsi postul de ministru al Muncii în Guvernul Orban.

‘Vor exista patru categorii de consumatori vulnerabili’:
a) din motive de venit; b) din motive de vârstă (pensionari); c) din motive de sănătate (necesită aparate electrice pentru menţinerea în viaţă sau menţinerea stării de sănătate, prezintă probleme psihice care le alterează gândirea, prezintă probleme locomotorii care împiedică sau restricţionează deplasarea, prezintă deficienţe de vedere sau de auz); d) ca urmare a faptului ca gospodăria se află în zone izolate (gospodăriile situate în afara localităţilor care nu sunt conectate la reţelele de utilităţi şi care se încadrează şi în categoria consumatorilor vulnerabili din motive de venit).

Consumatorii vor putea beneficia de ajutoare în funcţie de sistemul de încălzire utilizat în locuinţă, respectiv: a) ajutor pentru energie termică în sistem centralizat; b) ajutor pentru gaze naturale; c) ajutor pentru energie electrică; d) ajutor pentru combustibili solizi sau petrolieri.
Ajutoarele vor putea fi financiare, precum ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinţei pe timp de iarnă, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie, dar şi non-financiare, precum facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale, alte facilităţi constând în ajutoare financiare destinate achiziţionării de dispozitive/ instalaţii/sisteme ce pot conduce la creşterea eficienţei energetice în locuinţă.

Limita maximă a veniturilor până la care o persoană sau familie poate beneficia de ajutoare pentru încălzire este de 810 lei/persoană în cazul familiilor şi de 1.445 lei în cazul persoanei singure. Cuantumul ajutoarelor de încălzire va fi stabilit prin compensare procentuală aplicată unei valori de referinţă diferenţiată în funcţie de sistemul de încălzire.

Compensarea procentuală va fi de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri şi de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă. Valorile de referinţă la care se aplică compensarea procentuală vor fi de 250 lei/lună pentru gaze naturale, de 500 lei pentru energie electrică şi de 80 lei pentru combustibili solizi şi petrolieri.

Sursa: bugetul.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *