GENERAL

Informatia momentului in România! Anunțul cumplit venit chiar acum

635x0 sbc news alert 1

Specialiștii au explicat ceața densă care a cuprins mai multe zone din Moldova și semnalează că aceasta este, de fapt, un nor de poluare. Potrivit meteorologilor, bombardamentele din Ucraina au o contribuție semnificativă la apariția acestui fenomen.

În ultimele două zile un val de ceață a cuprins nord-estul României, specialiștii susținând că acesta reprezintă un nor de aer poluat care provine din zonele de conflict din Ucraina. Într-o postare pe pagina Meteo Moldova, meteorologii au venit cu câteva detalii despre această ceață densă care a fost văzută în mai multe localități din nord-estul țării.

Fenomenul va persista și în zilele următoare
„Imaginea satelitară MODIS Terra din cursul acestei dimineți ne arată că transportul de praf continuă în regiunea noastră. Mai mult, condițiile de circulație atmosferică vor face ca acest fenomen să persiste, cu alternanțe, și în zilele următoare, dar cel mai probabil cu o intensitate diminuată față de cea înregistrată ieri”, a menționat conf. dr. Lucian Sfîcă.

Specialiștii spun că aerul din localitățile afectate de acest fenomen este poluat. Vestea bună este că în timpul nopții transportul de praf în troposfera joasă din regiunile de la nord de Marea Neagră s-a redus semnificativ.

„Pe imaginile satelitare MODIS de ieri se poate vedea în mod distinct transportul de praf la macroscară, cu două areale distincte, unul din regiunea Moldovei în care praful e transportat într-o masă de aer ușor instabilă, dar și un areal foarte bine conturat în care transportul de praf se desfășura într-o masă de aer stabilă (banda bine conturată ce pornește din nord-vestul Peninsulei Crimeea și se prelungește până în Belarus)”, se menționează în postarea de pe pagina centrului meteo.

Având în vedere interesul pentru acest fenomen, specialiștii explică faptul că bombardamentele din Ucraina contribuie la formarea acestui nor de praf.

„Interesul mare pentru acest fenomen a fost dat evident de desfășurările geopolitice în curs la est de România. Așa cum am spus de ieri, în mod cert, în norul de praf de ieri am avut cu siguranță și doze mici de rezultante din incendiile asociate războiului din Ucraina. Doar că aceste mici suspensii au ajuns și ajung în regiunea țării noastre de la începutul războiului atunci când sunt condiții favorabile de circulație atmosferică, adică circulație atmosferică dinspre est, fără ca să le remarcăm. De altfel, pe imaginile satelitare detaliate se poate vedea cum la est de norul enorm de praf discutat mai sus există transport de fum din surse de incendiu punctuale de la sol”, se adaugă în comunicat.

Specialiștii ieșeni dau ca exemplu zona centralei nucleare de la Zaporojie sau un incendiu major în zona Donețk.

Sursa: capital.ro

Alătură-te celorlalți 44 de abonați.

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți, prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

paypal donate button 1

Lasă un răspuns

Back to top button

Dacă ți-au plăcut articolele și dorești să ne susții, orice DONAȚIE este binevenită.

X

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.