Infernul de la Aiud. Cum l-a condamnat Lazăr, ca şef al Comisiei, la chinuri, pe un deținut politic. Dovezi devastatoare despre cruzimile procurorului comunist

După cazurile dramatice ale foştilor deţinuţi politici Iulius Filip şi Ioan Munteanu, au apărut noi dovezi în legătură cu activitatea actualului procuror general Augustin Lazăr în postura de preşedinte al Comisiei de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată a deţinuţilor de la închisoarea comunistă de la Aiud.

Dezvăluirile șocante despre trecutul lui Augustin Lazăr au readus în centrul atenției modul în care oameni nevinovaţi erau condamnaţi şi ţinuţi în închisoarea de la Auid, unul dintre locurile de coșmar unde aceștia trebuiau să suporte calvarul temnitei comuniste.

Un prim caz este al deţinutului politic Marian Iancu, care a fost închis în anul 1981. Marian Iacu a fost acuzat de tentativă de trădare, fiind suspect că ar trimis secrete de stat la postul de radio Europa Liberă, potrivit www.luju.ro

Paradoxal, Iancu a fost acuzat si apoi condamnat pentru ca „in perioada aprilie-mai 1981, a conceput si redactat doua materiale continand secrete de stat, pe care le-a predat unei persoane pentru a fi trimise la postul de radio Europa Libera”.

Iniţial, Marin Iancu a primit 8 ani închisoare cu executare, dar pedeapsa i-a fost redusă la 5 ani şi 4 luni închisoare, ca urmare a graţierii unei treimi din sentinţa prin Decretul 290/984.

În perioada de detenţie, Marian Iancu a avut un comportament exemplar ceea ce însemna că îndeplinea condiţiile de liberare. Acest lucru a fost discutat de mai multe ori în Comisia de propuneri pentru punerea în libertate condiţionată.

În acea vreme, această comisie era condusă de tânărul pe atunci, procurorul Augustin Lazăr. De patru ori a făcut Marian Iancu cerere pentru a fi liberat, şi de patru ori a fost refuzat de către Comisia condusă de Lazăr. Toate aceste amânări s-au petrecut până Marian Iancu şi-a ispăşit pedeapsa integral.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.