Incredibil: UDMR Carei interzice statuia lui EMINESCU

Mihai_EminescuPe zi ce trece , e tot mai greu pentru membrii UDMR Carei împreună cu preşedintele lor , primarul Kovacs Jeno, să disimuleze dorinţa de a convieţui civilizat în oraşul multietnic CAREI. Din reflex  poate sau doar  din şovinism, se opun oricărui proiect care vine din partea consilierilor români, mai ales când este vorba despre amplasare de busturi ale personalităţilor româneşti atât locale cât şi nationale. Nimic nu este sfânt pentru ei când vine vorba de nevoile spirituale şi culturale ale comunităţii româneşti!
Calcă în picioare  şi găsesc chiar si explicatii care să te convingă de necesitatea acceptării călcării noastre în picioare când vine vorba de solicitarea aprobării amplasării vreunui bust românesc oriunde înafară de vecinătatea Monumentului Ostaşului Român. Că doar grupurile  locale de pe reţelele de socializare sunt pline de afirmaţii de genul…  “oraşul e maghiar si singurul pământ românesc  din oraş e în jurul monumentului…”.
In totală concordanţă cu aceste afirmaţii, consilierii UDMR au votat astăzi, la şedinta CL, împotriva amplasării în Carei a bustului lui Mihai Eminescu, poetul naţional al României.  In sala de şedinte nu au fost reprezentanţi ai presei  sătmărene de limba română  şi nici cameramani de la televiziunile locale, ca urmare a interventiei primarului Kovacs. Până şi cameramanul care a filmat pentru Buletin de Carei a fost întâmpinat  de primar cu ….”nu v-am spus că nu trebe să veniti astăzi?.  Din păcate nu este pentru prima dată când primarul procedează de o asemenea manieră.
udmr carei
Acestea sunt conditiile în care se desfăşoară la Carei şedintele de Consiliu Local. O atitudine dictatorială , de tip cizmă pe gât, care îngrădeşte dreptul la libera exprimare si instituie a atmosferă de teroare si de opacitate din partea administraţiei locale care încearcă să îşi protejeze afacerile oneroase.
Motivele invocate pentru refuzul amplasării bustului poetului naţional Mihai Eminescu în parcul din faţa tipografiei,  ce adăposteste şi alti scriitori maghiari , sunt  mai mult decât puerile şi se referă  la faptul că nu a fost menţionat materialul din care va fi realizat acesta.
Deranjat de faptul că  liberalul Adrian Bucureştean a readus în atentia consilierilor faptul că si acum un an înainte de a refuza amplasarea busturilor lui Ionel Brătianu si regele Ferdinand a  fost solicitată o amânare pentru discuţii pe îndelete,  primarul Kovacs răbufneşte si dezvăluie  că de fapt sunt deranjati de alăturarea acestuia celorlalte busturi maghiare din  parc…” cum pot să pun 3 statui unul lângă altul, e o aberaţie…nu e treaba consilierilor să decidă aceste treburi…Nu se poate monta acolo fără să spună un specialist….”.
Proiect de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului scriitoarei Otilia Marchiş în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, în apropierea bustului scriitoarei Kaffka Margit, prietena sa din copilarie si adolescenta, a fost amânat pentru o  dată viitoare pentru ca să fie specificat materialul din care va fi realizat şi schiţa finală. Gogriţa e pentru cine nu ştie că există realizat de aproape un an bustul regelui Frrdinand şi încă UDMR nu a fost deacord cu amplasarea sa în oraşul în care şi românii plătesc taxe şi impozite.
Desi consilierii initiatori au specificat ca bustul va fi din bronz si va fi de aceiasi marime ca cel al scriitoarei Kafka Margit,  consilierii majoritari au fost de neînduplecat. Nu acelasi lucru s-a întâmplat la amplasarea bustului grofului Karolyi,  unde nu a fost necesară în momentul aprobării nici schiţa si nici materialul din care va fi realizat. Aceste solicitări sunt  rezervate şi necesare doar în cazul consilierilor români din municipiul Carei!
Consiliera Venig a afirmat chiar că nu a reusit să identifice locul amplasării din schiţa prezentată desi acesta era marcat cu un pătrat.
Proiectul de hotărâre privind aprobarea  amplasării  bustului poetului Mihai Eminescu în Carei, C-lea 1 Decembrie 1918, pe locul marcat in schita atasata proiectului, in parcul din fata tipografiei Carei,  nu a fost nici măcar amânat ci consilierii UDMR au votat în bloc împotrivă, împreună cu cei 4 consilieri care spun că sunt de la FDG  deşi au candidat pe listele UDMR.
Municipiul Carei,  renumit altădată pentru linistea si frumusetea sa, a  fost transformat de actuala administratie locală în posesiune UDMR unde  colaborarea înseamnă , în viziunea primarului,  supunere oarbă.
De  Dragobete, consilierii UDMR au făcut românilor careieni o declaraţie de dragoste cu titlul JOS EMINESCU din CAREI! – Articol de Daniela Ciuta

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Citiți și:  ALERTĂ NAȚIONALĂ. Ungaria, cu ajutorul UDMR, cumpără Transilvania bucată cu bucată

3 comentarii

  1. Cu cit vad mai des in media astfel de scursuri de PORCI MONGOLOIZI UMFLATI si aflu la ce anume se dedau ei pe pamint romanesc (si cer scuze public porcilor ptr. ca i-am jignit cu aceasta comaratie), cu atit imi doresc sa vina mai repede ziua in care sa-i vad MITRALIATI LA ZID (cam in genul episodului Ceasca-Tirgoviste din Dec. 1989). Ba chiar mi-ar place sa "zgindaresc" chiar eu tragaciul unui MG 42 (din razboiul II) sau macar a unui MG 08 (din razboiul I) cu ocazia asta.

  2. Despre sedintele consiliilor locale exista un proces verbal care contina tema discutiei. In acest articol nu vad nici o referire la nici un fel de document oficial. Concluzia – un asemenea articol putea fi scris de oricine, cu orice scop fara sa avem garantia ca intr-adevar contine adevarul. Nu stiu care este pozitia primarului sau al consilierilor UDMR din Carei, dar totusi in opinia mea mai intai ar trebui intrebati si ei, la fel si ceilalti consilieri din celelalta partide, care fac parte in consiliul local.
    Cel mai simplu mod de a ne exprima parerea, despre orice eveniment, fara sa ne documentam este de a jognii pe cineva. Ptr Dl "aidos" toti ungurii, pardon "BOZGORII" sunt "PORCI MONGOLOIZI UMFLATI" care ar trebui impuscati si exterminati in diferite moduri. Oare de ce? Ptr. ca dumnealui a citit un articol, fara sa verifica autenticitatea informatiilor aparute in articolul respectiv. A citit un articol in care cativa consilieri UDMR au votat nu stim exact cum si nu stim din exact din ce motiv si nu stim exact ce contin documetntele oficiale (proces verbal) ptr ca, repet, aceste informatii nu au fost verificate dar reactia ce mai la indemana este jignirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.