INCREDIBIL. DETINUT la Poarta Albă: cazare la hotel, mers zilnic la sală

Un bărbat încarcerat în regim deschis la Penitenciarul Poarta Albă a fost trimis în judecată, fiind acuzat de 21 de infracțiuni de evadare pentru că părăsea punctul de lucru la care era repartizat și mergea la un hotel, unde, susțin anchetatorii, se întâlnea cu femei care practicau prostituția. Mai mult, el avea abonament la sala de fitness din Constanța, unde a mers zilnic vreme de-o lună, în 2016. Două instanțe de judecată l-au achitat pentru acuzațiile de evadare, considerând că bărbatul nu încerca să fugă, doar se sustrăgea de la muncă. L-au găsit însă vinovat de proxenetism.

Cazul înregistrat la închisoarea de la Poarta Albă este unul fără precedent pentru sistemul penitenciar românesc, fiind pentru prima dată când un deținut este acuzat că a comis 21 de fapte de evadare, în perioada mai-iunie 2016. În timp ce mergea la muncă, în regim deschis, bărbatul se caza în prima parte a zilei la hotel la malul mării și mergea la sala de forță, iar seara revenea la închisoare. Cele 21 de zile pe care deținutul le-a petrecut cazat parțial la hotel, în timp ce figura la muncă, au contribuit la eliberarea sa condiționată în septembrie 2016, fiind scăzute din pedeapsă.

Judecătoria Slobozia și Curtea de Apel București au invocat că procurorii care au instrumentat acest caz nu au probat suficient fiecare faptă penală de evadare în parte și că acestea sunt mai degrabă abateri disciplinare, și nu infracțiuni, considerând că bărbatul nu voia să evadeze, ci să se sustragă de la muncă. Robert Viorel Stanciu (28 de ani) a fost condamnat în noiembrie 2015 la un an și o lună de închisoare cu executare în Penitenciarul Poarta Albă (județul Constanța), după ce a produs un accident rutier sub influența băuturilor alcoolice, având în trecut și o altă condamnare. Bărbatul era monitorizat deja din 2014 atunci alături de o altă persoană din Ialomița de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia într-un dosar de proxenetism. Stanciu era acuzat că înlesnea practicarea prostituției unor tinere, prin metoda „loverboy”. Practic, atât el, cât și prietenul său dezvoltau relații sentimentale cu tinere despre care știau că practică prostituția în țară sau în străinătate, iar apoi le coordonau activitatea împărțind sumele de bani cu acestea. Fetele erau încurajate să accepte situația, în ciuda dificultăților pe care le întâmpinau, promițându-li-se că vor avea o relație serioasă și își vor construi un viitor împreună. Primea bani de la fete și după gratii Stanciu și-a continuat activitatea și după ce a ajuns după gratii, iar anchetatorii au descoperit că acesta păstra legătura telefonic cu lucrătoarele sexuale care îi trimiteau bani pentru a-i face detenția mai ușoară.

Două dintre telefoanele folosite de acesta au fost găsite ascunse în mașina care îl transporta la muncă în afara închisorii.

Judecătoria Slobozia a dispus soluții de achitare în cazul infracțiunilor de evadare, reținute în sarcina lui Stanciu, respectiv înlesnirea evadării, în cazul reprezentanților societății CIN CIN. Instanța a dispus condamnarea lui Robert Stanciu doar pentru infracțiunea de proxenetism, bărbatul primind o pedeapsă de doi ani și patru luni, în regim de detenție. Procurorii au contestat sentința, dar Curtea de Apel București a menținut-o pe 8 aprilie 2021, hotărârea devenind definitivă.

Sursa: libertatea.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!