INCREDIBIL: COLONELUL CU BASMA, escrocul cel mai căutat din România

escroc

De șapte ani, un escroc umblă liber prin târgurile și orașele țării, în căutarea unor victime pe care le lasă fără bani și bunuri. Mihai Gabriel Tănase, un buzoian de 44 de ani, este unul dintre cei mai ciudați țepari din România.

Cu un tupeu fantastic, el s-a îmbrăcat în femeie ca să îi fure pensia unei bătrâne, și-a făcut legitimații de ofițer al Armatei Române, s-a înscris în Liga Navală și în Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ANCMRR), s-a dat drept doctor și fost deținut politic „maltratat sexual”.

Astfel, el a reușit să păcălească zeci de români naivi cărora le-a făcut ba legitimații de veterani, ba de handicap, ori le-a luat banii spunându-le că îi asigură la Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești (C.A.S.A.O.P.S.N.A.J.).

tepar

Mihai Gabriel Tănase are 44 de ani. Și-a făcut legitimații false de colonel, deținut politic și de doctor cu care a înșelat oameni din mai multe județe. Le întocmea acte false de handicap și de veterani. Umbla din sat în sat și îi mințea pe localnici că îi poate înscrie la Casa de Asigurări a Armatei. S-a îmbrăcat în femeie ca să îi poată lua pensia unei bătrâne

„Doamna Tănasă, medic oftamolog, mutilată sexual”

legitimatie-tepar

Șireteniile la care a apelat Gabriel Tănase au ieșit la iveală în anul 2012, atunci când a fost prins, în Gara de Nord, de către polițiștii din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi (SRPT) București. De la oamenii legii am aflat că au fost găsite asupra lui Tănase mai multe legitimații falsificate cu numele de „Tănasă”, chitanțe, documente sau ștampile ale unor instituții precum Institutul Medico-Militar. Pe una din legitimații, Tănase apare ca fiind „de sex feminin”, se numește Mihaela- Gabriela Tănasă și, în fotografia de pe legitimația de fost deținut politic, apare cu o basma pe cap, îmbrăcat în uniformă de colonel MApN.

Pe legitimația falsificată, cu sigla MApN, scrie că Mihaela Tănasă este medic oftamolog care a fost „arestată pe motive de conștiință, maltratată și mutilată fizic, sexual, vocal și facial”. Cu un tupeu de neimaginat, „Doamna Tănasă” a trecut pe această „legitimație” numele lui Ticu Dumitrescu, ca președinte, și e „vizată” de viceamiralul Gheorghe Marin.

Legitimație falsă de plutonier-major

legitimatie-falsa1

Când a fost „săltat” de polițiști, Tănase se dădea drept veteran de război și căuta clienți să îi transporte cu trenul „mai ieftin”. Asupra lui s-au găsit 4.000 de lei. A fost întocmit un dosar penal pentru fals, uz de fals, înșelăciune și uzurparea de calități oficiale. Cercetările ulterioare ale polițiștilor de la Transporturi au condus la descoperirea uluitoarei „aventuri” a „escrocului cu basma”. Așa s-a aflat că a păcălit oameni din mai multe zone. Au fost identificate victime în județele Iași, Vaslui și Timiș. „Acționa, în special, în județele din Moldova”, ne-a explicat subcomisar Sorin Marinescu, din cadrul SRPT București. Până acum, polițiștii de la Biroul de Investigații Criminale al SRPT au reușit să adune probe pentru șase cazuri.

În județul Iași, oamenii legii au descoperit două femei și un bărbat care au plătit bani pentru legitimații de handicap și de văduvă de război. Pe una dintre femei, Tănase a „înaintat-o în grad” și a scris pe legitimația falsificată că este plutonier-major, asistent medical. Alții au fost „diagnosticați” de „doctorul Tănasă” cu schizofrenie paranoidă și dizabilitate mintală. În schimbul sumelor cerute, între 100 și 600 de lei, Tănase dădea și chitanțe pe care scria că a încasat bani în numele MApN.

Infractorul a „fabricat” o scrisoare de la Spitalul Socola ca să îi păcălească pe polițiști

Din documentele intrate în posesia „Evenimentului zilei” reiese că Mihai Gabriel Tănase a fost acceptat ca membru al Ligii Navale Române, în anul 2007, cu numele de Tănasă Mihai Gabriel. Ulterior, el a obținut statutul de membru al ANCMRR și a beneficiat de legitimația de „cadru militar” în rezervă. Nu a depus un efort prea mare ca să obțină legitimații de la cele două ONG-uri. De exemplu, comandor (r) Alexandru Istrate, din cadrul Ligii Navale, filiala Brăila, ne-a spus că Tănase „a fost înscris într-un registru și a plătit cotizația cam un an”. Escrocul a declarat că e născut în 1949, și a trecut CNP-ul modificat cu această dată pe legitimația care i-a fost eliberată de Liga Navală. Nu i s-a cerut niciun act de identitate. „A fost exclus după un an. Regretăm că s-a folosit de noi, dar noi primim pe orice doritor care ni se alătură, atât tineri cât și bătrâni”, ne-a spus Istrate.

În mod asemănător s-a întâmplat și la filiala ANCMRR „Henri Coandă”, din Iași, dar și la Uniunea Veteranilor de Război și a Urmașelor Veteranilor din Târgu Mureș. Ca și „urmaș de veteran de război”, Tănase, devenit Tănasă, a spus că e născut în 1955 și, la fel, a dat un CNP fals pe care și l-a trecut pe legitimație. Victime ale sale au fost identificate în comune precum Holboca și Mîndrești, din județul Iași. Polițiștii au aflat că, uneori, Tănase aștepta victimele lângă casele de pensii din județe și se oferea să îi ajute. „Înarmat” cu formulare și chitanțier, escrocul convingea victimele că poate să îi asigure la casa de pensii a Armatei. Le completa datele pe o fișă și, în schimbul unei sume de bani, le dădea și o chitanță, fără ștampilă, pe care scria, de mână: Ministerul Apărării Naționale. Doritorilor le făcea și legitimații false „de călătorie gratuită” cu trenul, autobuzul sau metroul. Uneia dintre victime, care nu avea suma solicitată, i-a cerut aragazul. Omul a depus, apoi, plângere la IPJ Vaslui. În Iași, rudele unei bătrâne au povestit anchetatorilor că Tănase s-a „oferit” să o ajute pe o bătrână paralizată care își încasa pensia pe card bancar. S-a îmbrăcat în femeie și a luat-o în cărucior pe bătrână pe care a dus-o la bancomat. Apoi, i-a luat și pensia.

A încercat să îi înșele și pe polițiști

Culmea tupeului, escrocul a încercat să îi păcălească și pe polițiști. În timp ce era anchetat, el a trimis o scrisoare, chipurile, de la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, din Iași, deși anchetatorii nu ceruseră așa ceva. În „documentul” primit de polițiștii de la SRPT București se preciza că „pacientul” Mihai Gabriel Tănase este „debil mintal și transexual”. Oamenii legii au verificat adresa și au constatat că spitalul din Iași nu a trimis-o. Apoi, MApN a comunicat că individual nu are nicio legătură cu Armata.

Interesant este că, atât ANCMRR cât și Liga Navală au transmis „recomadări pozitive” despre Tănase și au scris polițiștilor că a plătit cotizația la timp și nu s-a făcut remarcat cu „fapte negative”. Însă, cecetările au stabilit, până acum, că „escrocul cu basma” s-a folosit de legitimațiile eliberate de cele două ONG-uri și a păcălit oamenii de la țară. Tănase cerea sume cuprinse între 100 și 600 de lei sau mai puțin pentru cei pe care se oferea să îi transporte „mai ieftin” cu trenul. Deși este născut în Buzău, el și-a schimbat de mai multe ori domiciliul. A locuit în Timișoara, Iași și București. La ultimul domiciliu, din Sectorul 6 al Capitalei, el nu a mai fost de găsit iar po lițiștii îl caută pentru a finaliza ancheta.

Tinerii care falsifică carnete de elevi și studenți riscă aceeași pedeapsă

Faptele de care este acuzat escrocul Gabriel Tănase sunt: înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals privind identitatea. Pentru aceste infracțiuni pedeapsa este de până la cinci ani de închisoare. Polițiștii de la Transporturi atrag atenția, însă, că întâlnesc, deseori, în trenuri, tineri care, fără să conștientizeze că își pot periclita viitorul, săvârșesc aceleași fapte ca și „escrocul cu basma”. Este vorba despre cei care se folosesc de carnetele de elevi și de studenți ale altora. Pentru a beneficia de călătoria redusă acordată de CFR, mulți aplică fotografia lor pe legitimația posesorului de drept. Se întâmplă, mai ales, în vacanțe. „Tinerii trebuie să știe că nu e de joacă. Ei riscă amenzi usturătoare sau închisoarea pentru fapte precum înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și fals privind identitatea”, atrage atenția subcomisarul Sorin Marinescu ofițer în cadrul Biroului de Investigații Criminale al SRPT București. – Sursa: Evenimentul Zilei

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

3 comentarii

  1. Dumnezeule!
    Numai la noi, in creierul unora poate lua nastere asemenea tampenii, asemenea inselaciuni!

  2. Dupa privire, dupa expresia ochilor, se vede ca-i TRULI -BULII!
    Poza din legitimatie, este prima care trebuia sa dea de gandit! Cum, o baba cretina, cu aerul de tuta, dar imbracata in camasa speciala (de militar), cu basmaua aia pe cap, exact ca nuca-n perete!

  3. Escrocul din Iași

    Escrocul este în Iași.Îl găsiți seara la Fast Food-ul-non-stop din capătul Bulevardului Ștefan cel Mare.Acum escrochează pe cineva internat la Grajduri.E chitit pe averea unei nebune sărmane.Zice că este soțul ei.Se dă drept colonel împușcat în misiune.Zice că are cancer la prostată,ficatul scos și tijă în picior.Minte atât de convingător încât și el crede ce zice.Declară că i-a fost împușcat copilul la revoluție.Umblă cu o gentă unde are o Biblie.Se dă drept creștin practicant.Înșiră tot felul de povești care îți stârnesc compasiunea.Mai umblă pe la Palas prin parcările marilor magazine unde cerșește căruțul pentru monedă.În Iași stă cambuzat undeva prin Copou.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.