INCREDIBIL! Cazul Beuran. În arest la domiciliu. „Să sune la 112 dacă are nevoie de o pastilă”

Oameni precum doctorul Mircea Beuran, aflat în arest la domiciliu, nu pot face un pas în afara proprietății fără să anunțe procurorul. Nici dacă vrea să cumpere alimente sau apă și nici dacă îl doare o măsea sau, mai grav, dacă are o suferință care îl chinuie. Dacă procurorul îi interzice, nici la telefon nu poate vorbi.

Ce se petrece cu doctorul Mircea Beuran în spatele gardului proprietății sale de la Ciolpani, după ce instanța a decis punerea sa în arest la domiciliu? Evz.ro a întrebat oameni ai legii care au habar despre ce se întâmplă în astfel de situații.

„Nu are voie să facă un pas dincolo de gard, căci i se poate schimba încadrarea, din arest la domiciliu în arestul poliției”, a explicat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).

Orice deplasare în afara perimetrului stabilit prin decizia instanței poate fi aprobată de procuror, care aprobă traseul pe unde inculpatul se poate deplasa, însoțit de un polițist.

Am întrebat ce se întâmplă dacă omului i se face rău?

„Se sună la 112. Vine ambulanța și dacă se constată că trebuie trimis la o unitate spitalicească, se anunță procurorul și cel aflat în arest la domiciliu este însoțit de un polițist”, a explicat Iulian Surugiu.

Sau, în cazul în care este trimis la spital iar vreun cadru medical este solicitat să vină la domiciliul doctorului Beuran, cei care vin să îi sară în ajutor nu trebuie să fie pe lista celor cărora instanța le-a interzis să intre în legătură cu el, în condițiile în care procurorul DNA are suspiciuni asupra lor.

„Chiar și pentru o durere de măsea este necesar acest protocol?”, am întrebat.

„Chiar și atunci, dacă nu are omul în casă o pastilă și nici vreun vecin sau rudă care să îi aducă”, a precizat liderul SNAP.

Pe cine poate primi în casă, totuși, Mircea Beuran?

„În funcție de ce a decis instanța. În general, îl pot vizita persoanle care nu sunt supuse interdicției de a lua legătura cu el. Evident, nu poate lua legătura cu medicul care l-a denunțat și cu cei care au fost martori și au dat declarații împotriva lui la DNA. Dar au fost cazuri în care soțul sau soția, deși locuiau la același domiciliu, nu aveau voie să ia legătura unul cu celălalt”, a dezvăluit Iulian Surugiu.

Cu cine poate vorbi la telefon sau prin internet?
În general, spune Iulian Surugiu, omul poate vorbi la telefon cu rude și prieteni, dar nu cu cei implicați în dosarul penal. În funcție de interdicțiile impuse de instanță, la solicitarea procurorului se poate interzice comunicarea prin telefon sau prin internet pe motiv că, astfel, nu poate lua legătura cu persoanele implicate în dosar. Și atunci omul nu mai poate comunica cu nimeni. Poate fi monitorizat video și audio. Adică i se poate pune o cameră de luat vederi în fața porții și interceptate convorbirile. Cert este că „pentru un om aflat în arest la domiciliu este un chin din punct de vedere psihic”.

„Nu poți să dormi noaptea, te gândești la ce te mai poate aștepta, chiar dacă nu ești vinovat. Dacă nu ai la cine apela, strigi la vecini să îți aducă o pâine…Nu este ușor”, a adăugat Iulian Surugiu.

Explicațiile Poliției Române

La solicitarea evz.ro, Poliția Română a transmis,după intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală, că, în cazul arestului la domiciliu, inculpatul are obligaţia, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Temeiul legal al acestei măsuri îl constituie încheierea judecătorului de drepturi şi libertăţi, judecătorului de cameră preliminară sau instanţei de judecată, pronunţate în condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală.

De asemenea, în cuprinsul încheierii prin care se dispune măsura sunt prevăzute în mod expres obligaţiile pe care inculpatul trebuie să le respecte şi i se atrage atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a măsurii sau a obligaţiilor care îi revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.

Potrivit art. 126 din Legea nr. 254 din 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, prin imobil în care se execută arestul la domiciliu, prevăzut la art. 221 alin. (1) din Codul de procedură penală, se înţelege locuinţa inculpatului, încăperea, dependinţa sau locul împrejmuit ţinând de acestea.

În cazul în care inculpatul încalcă cu rea-credinţă măsura arestului la domiciliu sau obligaţiile care îi revin ori există suspiciunea rezonabilă că a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune pentru care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, se poate dispune înlocuirea arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în condiţiile prevăzute de lege. – Evz

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.