Începe sfârșitul lumii. Anunțul cutremurător făcut de 14.000 de oameni de știință

Specialiștii avertizează cu privire la faptul că situația Terrei se înrăutățește continuu ca urmare a schimbărilor climatice, cauzate de activitățile umane. Aproximativ 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, atrag atenția că „semnele vitale” ale Pământului sunt tot mai slabe.

Aproximativ 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și România, atrag atenția că „semnele vitale” ale Pământului sunt tot mai slabe. Specialiștii avertizează cu privire la faptul că situația Terrei se înrăutățește continuu ca urmare a schimbărilor climatice, cauzate, în parte, de activitățile umane. Avertismentul a fost lansat în cadrul unei lucrări intitulate „Avertisment de urgență climatică 2021”, publicată în revista BioScience și semnată de 13.925 de oameni de știință.

„Ne apropiem sau am trecut deja punctele culminante asociate cu părți critice ale sistemului Pământului, inclusiv straturile de gheață din Antarctica de Vest și Groenlanda, recifele de corali și pădurea tropicală amazoniană. Având în vedere aceste evoluții alarmante, avem nevoie de actualizări scurte, frecvente și ușor accesibile cu privire la situația de urgență climatică.”, avertizează cercetătorii.

Oamenii de știință sunt îngrijorați
Thomas Newsome, profesor la Universitatea din Sydney, atrage atenția asupra creșterii îngrijorătoare a numărului de dezastre legate de climă la nivel mondial, cum ar fi incendiile de proporții din Australia în perioada 2019-2020, dar și asupra faptului că cele trei principale gaze cu efect de seră, dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot, au ajuns la un nivel record în 2020 și 2021, în pofida reducerii activităților ca urmare a pandemiei de COVID-19.

Oamenii de știință sugerează o „abordare politică pe trei direcții pe termen scurt”: un preț global semnificativ mai ridicat al carbonului, o renunțare treptată și chiar o eventuală interzicere a combustibililor fosili și protejarea și dezvoltarea zonelor cu importanță climatică deosebită (precum Pădurea Amazoniană).

Din cele 31 de variabile pe care le-au urmărit, savanții au constatat că 18 se află la niveluri record istorice, minime sau maxime.

Cercetătorii atrag atenția că este nevoie ”urgent de schimbări în privința climei, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și supraexploatarea umană a planetei”.

Printre oamenii de știință care au semnat documentul se numără și 18 din România, de la prestigioase instituții, precum Academia Română și Universități din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Constanța, potrivit Antena3.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *