Începe MĂCELUL în SUA: Joe Biden: Vor fi ‘consecinţe devastatoare’

Viitorul preşedinte american, Joe Biden, a atenţionat sâmbătă împotriva „consecinţelor devastatoare” pentru milioane de americani aflaţi în dificultate dacă Donald Trump nu va semna, după cum a ameninţat, vastul plan de relansare economică adoptat de Congres, informează AFP.

După luni de dezbateri, parlamentarii americani au adoptat joi un plan de susţinere economică de circa 900 de miliarde de dolari, însă Donald Trump l-a respins, cerând între altele o majorare a ajutoarelor directe acordate celor mai sărace familii, scrie agerpres.ro.

„Această abdicare de la responsabilităţi are consecinţe devastatoare”, a atenţionat Biden, evocând în special expirarea începând din această sâmbătă a alocaţiilor de şomaj pentru 10 milioane de persoane şi încetarea actualei finanţări a serviciilor de stat pe 28 decembrie.

„Acest proiect de lege este esenţial, el trebuie să fie semnat pentru a intra în vigoare imediat”, a adăugat într-un comunicat preşedintele democrat, subliniind „devastarea economică provocată de COVID-19”.

Însă miliardarul republican refuză deocamdată să ratifice textul. El estimează că cei circa 600 de dolari prevăzuţi pentru persoanele cu cele mai scăzute venituri – sumă aprobată totuşi de secretarul său de finanţe în timpul negocierilor cu Congresul – sunt insuficienţi şi cere ca această sumă să fie majorată la 2.000 de dolari pe adult.

Democraţii, favorabili unei majorări a ajutoarelor, au încercat joi să voteze un amendament în acest sens în Camera Reprezentaţilor, însă acesta a fost blocat de minoritatea republicană.

Un veto prezidenţial ar avea efecte dezastruoase pentru milioane de americani, mai ales pentru cei din sectoarele ospitalităţii şi transportului aerian, care se confruntă cu noi restricţii impuse pentru stăvilirea contaminărilor de COVID-19. Ultimele ajutoare guvernamentale, adoptate primăvara în cadrul giganticului plan de susţinere de 2.200 de miliarde de dolari în faţa pierderilor economice cauzate de pandemie, expiră sâmbătă aceasta.

Milioane de şomeri americani au rămas fără ajutoare de şomaj sâmbătă, din cauză că preşedintele în exerciţiu Donald Trump refuză să promulge planul relansării economiei americane, în valoare de 900 de miliarde de dolari, adoptat luni de Congres, după ce miliardarul s-a plâns că sumele alocate în mod direct americanilor sunt insuficiente.

Trump şi-a surprins atât colegii republicanii, cât şi democraţi după ce a anunţat că nu este satisfăcut de proiectul de lege cu privire la mult aşteptatele ajutoare, în valoare de 892 de miliarde de dolari (730 de miliarde de euro), inclusiv o alocaţie de şomaj specială, care a expirat la 26 decembrie, şi finanţări federale în valoare de 1.400 de miliarde dolari până în septembrie.

Din cauză că Trump nu a promulgat legea, aproximativ 14 milioane de americani îşi pierd alocaţia de şomaj, potrivit unor date de la Departamentul Muncii.

O închidere parţială a administraţiei – „shutdown” – urmează să aibă loc începând de marţi, în cazul în care Congresul nu reuşeşte să ajungă până atunci la un compromis cu privire la o finaţare provizorie.

Republicanii şi democraţii din Congres au ajuns în weekendul trecut la un acord asupra unui al treilea plan de relansare economică, în urma crizei covid-19, după luni de discuţii aprinse.

Casa Albă şi-a exprimat susţinerea faţă de acest acord, iar Donald Trump – care urmează să fie înlocuit la 20 ianuarie în funcţie de către rivalul său democrat Joe Biden – s-a opus planului doar după ce acesta a fost adoptat de către ambele Camere ale Congresului.

Locatarul casei Albe s-a plâns de faptul că planul alocă sume prea mari unor proiecte culturale şi ajutoare destinate străinilor şi că un cec săptămânal în valoare de 600 de dolari destinat americanilor este insuficient. El a cerut ca acest cec să fie crescut la 2.000 de dolari.

”De ce nu vor politicienii să dea oamenilor 2.000 de dolari în loc de doar 600?”, a scris Trump de Crăciun pe Twitter, îndemându-i pe congresmeni ”să dea bani poporului”.

Numeroşi economişti estimează că planul este insuficient, însă îl consideră un ajutor imediat necesar şi binevenit.

Opoziţia lui Trump faţă de proiectul de lege a luat prin surprindere numeroşi oficiali de la Casa Albă, dezvăluie o sursă la curent cu dosarul.

Donald Trump îşi petrece sărbătorile de la sfârşitul anului la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago, în Florida.

El nu s-a opus încă prin veto textului.

El ar putea ratifica proiectul de lege în zilele următoare.

Sursa: stiripesurse.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *