fbpx
INTERNATIONALSTIRI

În plin război, 30.000 de evrei hasidici vor să ajungă în centrul Ucrainei. Ce părere aveți?

#evrei #ucraina #razboi #rusia

evrei jpeg

În jur de 30.000 de evrei hasidici vor tranzita R. Moldova pentru a ajunge în orașul ucrainean Uman unde vor marca Anul Nou evreiesc, la mormântul unui important rabin. În acest context, în perioada 11- 22 septembrie, sunt aplicate măsuri sporite de securitate în incinta și proximitatea Aeroportului Internațional Chișinău, dar și în punctele de trecere a frontierei cu Ucraina în vederea fluidizării traficului de pasageri și excluderii riscurilor de securitate, transmite RFI.

În Aeroportul Internațional Chișinău este suplinit numărul de polițiști de frontieră și a echipamentelor de control, inclusiv antrenate mai multe echipaje canine specializate.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, pe drumurile naționale spre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene, echipaje ale poliției asigură fluidizarea traficului pentru evitarea creării ambuteiajelor și disconfortului pentru participanții la trafic. De asemenea, din cauza numărului sporit de călători cu destinația Ucraina, pot fi înregistrate prelungiri ale timpului de procesare a documentelor în punctele de trecere a frontierei, atenționează MAI.

Amintim că, la începutul lunii august, șeful diplomației Republicii Moldova, Nicu Popescu, l-a găzduit la MAEIE pe ministrul Afacerilor Externe al Statului Israel, Eli Cohen, aceasta fiind prima vizita a unui oficial de asemenea rang din ultimii 12 ani. Cei doi oficiali au abordat și subiectul pelerinajului religios către Uman, Ucraina. În context, autoritățile au promis să ofere, în limita posibilităților, sprijinul necesar persoanelor care tranzitează teritoriul Republicii Moldova, în coordonare cu autoritățile ucrainene.

De partea sa, ministrul de Externe al Israelului a menționat că ”va fi o operațiune majoră și este foarte important, cu siguranță poate contribui la economia Republicii Moldova”.

În fiecare toamnă, zeci de mii de pelerini evrei hasidici din întreaga lume merg în Uman pentru a vizita mormântul lui Rabbi Nahman de Breslev (1772-1810). Nahman din Brațlav sau din Braslav zis și Nahman din Uman a fost un rabin hasid, evreu din Ucraina, fondator al mișcării hasidice Braslav sau Breslov și unicul ei cap spiritual – admor sau tzadik.

Rabbi Nahman a dat avânt mișcării hasidice, prin combinarea elementelor mistice cabalistice ale iudaismului cu studiul aprofundat al cărților sfinte (Tora scrisă și orală) . În cursul scurtei sale vieți a atras mii de adepți și influența sa în rândurile evreilor religioși sau întorși la religie s-a păstrat până în zilele noastre, prin câteva curente hasidice, în primul rând Hasidismul Breslov. Gândirea religioasă a lui Rabi Nahman se concentrează asupra apropierii de Dumnezeu și a dialogului simplu cu Dumnezeu „ca discuția cu un bun prieten”.

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.