“Jurnalism înseamnă să publici ceea ce cineva nu vrea să fie publicat. Orice altceva e publicitate.” - George Orwell

DETALII AICI.
ECONOMIC

Implementarea e-Facturilor: Obligatorie în România începând cu 1 ianuarie 2024. Când vor fi eliminate celelalte tipuri de facturi

df3948872969e9f694486eb444793520

Din 1 ianuarie 2024, Sistemul RO e-Factura devine obligatoriu pentru toate tranzacțiile comerciale din România, cu o focalizare specială pe relațiile business to business (B2B) dintre persoane impozabile stabilite în țară. Această inițiativă face parte din eforturile autorităților române de modernizare și eficientizare a proceselor fiscale.

Potrivit noilor reglementări, toate companiile sunt obligate să utilizeze sistemul e-Factura pentru a raporta facturile emise într-un interval maxim de 5 zile de la data emiterii acestora. Până la 1 iulie 2024, va fi permisă utilizarea concomitentă a facturilor emise și primite în formate tradiționale, precum cele pe hârtie, în format PDF sau prin e-mail, așa cum se practică în prezent. Cu toate acestea, raportarea lor în cadrul sistemului RO e-Factura rămâne obligatorie, indiferent de forma inițială a facturii.

După 1 iulie 2024, se renunță complet la formatul tradițional de facturare, iar transmiterea și validarea facturilor vor fi posibile numai prin intermediul sistemului e-Factura. Numai acele facturi transmise și validate în acest sistem vor fi recunoscute ca având valoare fiscală. Orice alt format, inclusiv cele pe hârtie sau în PDF, nu vor mai fi considerate facturi legale, conform reglementărilor. În consecință, singurele documente recunoscute oficial vor fi xml-urile transmise și validate de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Sistemul RO e-Factura a devenit operațional încă din 2022, fiind inițial obligatoriu doar pentru facturile emise de companiile private în relațiile cu entitățile de stat (B2G), pentru tranzacțiile asociate bunurilor cu risc fiscal și pentru agențiile de turism care emiteau facturi bazate pe tichetele de vacanță.

Este demn de menționat că, în ianuarie 2022, România a solicitat Comisiei Europene (CE) o derogare de la legislația comunitară privind TVA pentru a extinde aplicarea acestui sistem la toate operațiunile comerciale. Obiectivele principale urmărite prin implementarea acestui sistem obligatoriu de facturare electronică în mediul B2B includ combaterea fraudei și evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătățirea competitivității operatorilor economici și reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală, conform informațiilor disponibile pe mfinante.gov.ro.

SUSȚINEȚI NATIONALISTI.RO:

ANUNȚ: Nationalisti.ro se confruntă cu CENZURA pe rețele sociale. Intrați direct pe site pentru a ne citi sau abonați-vă la canalul nostru de Telegram. Dacă doriți să ne sprijiniți prin PayPal, orice DONAȚIE este binevenită. Vă mulțumim!

Mai multe DETALII găsiți aici: SUSȚINEȚI PROIECTUL "NATIONALISTI.RO".

DONEAZĂ MAI JOS:

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Acestă informație pote fi utilă și altor persoane.