Idiotul Romaniei, Klaus Iohannis, prima reacţie la criza SUA-Iran

Prostul Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis un prim mesaj după escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran, ca urmare a uciderii generalului Qasem Soleimani în atacul cu drone ordonat de Donald Trump. Declarațiile au fost făcute la sediul Guvernului Landului Bavaria, alături de Alexander Dobrindt, preşedintele grupului parlamentar CSU.

Președintele consideră că problema iraniană „reprezintă un motiv de îngrijorare pentru noi”, chiar dacă din punct de vedere geografic Iranul și Irakul sunt departe de România.

„Acesta este un subiect foarte important, politica externă a Europei. Permiteţi-mi să fac un comentariu asupra Iranului. Am putut observa o evoluţie complicată în acest caz şi chiar dacă unii din Europa tind să considere că, din punct de vedere geografic, Iran şi Irak sunt departe, acestea se află în vecinătatea noastră şi de aceea trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare pentru noi. De asemenea, le voi transmite tuturor părţilor interesate că putem obţine o de-escaladare a situaţiei, pentru că, în acest moment, totul indică spre o escaladare, ceea ce reprezintă o situaţie nefericită pentru toţi implicaţi, inclusiv pentru noi, cei din Uniunea Europeană. Deci, am speranţa că se va găsi o abordare înţeleaptă şi calmă în vederea găsirii unei soluţii”, a declarat președintele.

Klaus Iohannis consideră că Uniunea Europeană joacă un rol redus în relațiile internaționale comparativ cu puterea economică de care dispune.

„În ceea ce priveşte politica externă a UE, Uniunea de fapt menţionează un subiect de care sunt foarte interesat: Uniunea Europeană ca o zonă economică puternică. Suntem cea mai mare zonă economică din lume, dar dacă ne comparăm puterea economică cu influenţa noastră în domeniul politicii externe, este destul de evident că vocea politicii noastre externe nu are o greutate comparabilă cu puterea economică. Şi cred că trebuie să lucrăm serios în această privinţă, pentru a deveni mai puternici. Uniunea Europeană, în acest moment, din punctul meu de vedere, este de departe nu atât de relevantă în materie de politică externă aşa cum ar trebui să fie sau aşa cum ar putea să fie. Consider că încă mai avem foarte mult de recuperat, iar criza curentă din Orientul Mijlociu ar trebui să reprezinte o oportunitate pentru noi să acţionăm unitar şi să avem o voce mai puternică”, a spus Iohannis.

Iohannis: „Situaţia din Irak ne priveşte”

Întrebat dacă există vreo implicaţie specială pentru România, alta decât pentru Uniunea Europeană, în condiţiile în care România are un Parteneriat Strategic cu Statele Unite şi găzduiește scutul de la Deveselu, şeful statului a subliniat faptul că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv al NATO.

„Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti. Situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu. Avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine. Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo şi, evident, siguranţa lor ne preocupă. O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o de-escaladare, cum se numeşte, şi revenirea la un calm în această zonă”, a precizat Iohannis.

Vezi: Plăvanul și stafidita în dormitor

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real, daţi subscribe canalului noastru de Telegram (click aici)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.