fbpx
GENERALNOUTATI

IDIOTI: Peste jumătate din români încă mai suspină după comunism

ciocanul2

Conform unui material publicat de site-ul Historia, jumate din populatia tarii este idioata.

Articolul cu pricina:

Peste jumătate din români încă mai suspină după comunism

Mai bine de jumătate din români cred că se trăia mai bine pe vremea lui Nicolae Ceuşescu decât azi, potrivit unui sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul“.

INSCOP Research a evaluat, în perioada 30 august – 4 septembrie, o serie de parametri fundamentali ai democraţiei, precum libertatea, dreptatea socială, nivelul de trai, organizarea muncii şi independenţa justiţiei. Astfel, 81,6% din români sunt de părere că după 25 de ani de democraţie, în România există mai multă libertate decât înainte de 1989. În schimb, 13,9% nu sunt de acord cu acest lucru.

Întrebaţi dacă după 25 de ani de democraţie, pot spune că în ţara noastră este mai multă dreptate decât înainte de 1989, 68% din cei chestionaţi au răspuns negativ. Există însă şi un procent de 22,5% din români care cred că acum există mai multă dreptate socială decât pe timpul lui Ceauşescu.

În ceea ce priveşte nivelul de trai, 60,5% din români cred că acum se trăieşte mai prost decât înainte de revoluţia de la 1989. Există totuşi şi un procent destul de mare, 31,4 % din respondenţi, care susţin contrariul.

„Sancţionare a regimurilor postdecembriste“

Deşi statisticile Eurostat din 2013 arată că România ocupă o poziţie fruntaşă în ceea ce priveşte timpul petrecut la locul de muncă, 56,8% din respondeţi susţin că se munceşte mai puţin decât înainte de 1989. Există şi un procent consistent de români, 36,5%, care cred că acum se munceşte mai mult în România decât în urmă cu 25 de ani.

Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP Research, a explicat rezultatele cercetării: „În mod evident, ca şi în cazul datelor prezentate de noi în barometrele anterioare, atunci când măsuram raportarea populaţiei la comunism, Nicolae Ceauşescu etc., cifrele nu reprezintă pur şi simplu o apreciere a regimului trecut, ci o sancţionare a regimurilor postdecembriste (ultimii 25 de ani). Ele reflectă nemulţumiri actuale mai degrabă decât evaluări reale pozitive ale societăţii comuniste. Este interesant mai ales modul în care publicul apreciază majoritar că azi se trăieşte mai prost şi se munceşte mai puţin decât înainte de 1989. Cel puţin în acest ultim caz, probabil că fiecare se gândeşte mai degrabă la organizarea muncii de către autorităţi decât la cât munceşte omul simplu“.

Ceauşescu, preşedinte

24,7% din români îl consideră pe Nicolae Ceauşescu cel mai potrivit pentru funcţia de preşedinte, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP Research în luna iulie. Fostul dictator i-a surclasat pe toţi preşedinţii României post-decembriste.

sondaj-comunism-romania

Dupa cum spunea bloggerul Sebastian Bargau intr-un articol:

Din ce in ce mai des dau nas in nas cu pustani care habar nu au ce insemna comunismul dar sunt convinsi ca atunci a fost mai bine. Si asa-mi dau seama multi parinti nu povestesc celor tineri si partile negative ale comunismului. Da, era bine atunci… Iti dadea statul casa, serviciu, munceai sau nu, salariul tot ti-l luai la timp. Fericire, frate! Dar…

Dar magazinele erau goale. Aveai bani, dar nu nu aveai ce cumpara cu ei. Da, te descurcai de ceva mancare, ca aveai o pila, un prieten, un neam la tara… Aveai caldura si iti permiteai sa o platesti. Dar aveai caldura doar cand ti-o dadea partidul. Si partidul nu prea ti-o dadea. Aveai televizor, dar nu te uitai la ce voiai tu ci la ce voia partidul. Aveai o gramada de libertate, puteai sa faci tot ce te lasa partidul… Erai racordat si la curent electric, iti permiteai lejer factura, dar asta nu inseamna ca-l aveai cand voia muschiul tau. Si la curentul electric vreau sa ajung.

Acum cateva ore am stat de vorba cu un copilas din asta, nascut prin ’98, care stia el ca pe vremea comunismului era mai bine. Asa ca m-am apucat sa-i explic ca nu era chiar atat de roz situatia pe vremea aia. Si, cand am ajuns la partea cu “nu aveam curent decat cu portia ca pica fix cand aveai nevoie de el”, mi-a zis:
“Asta da, e naspa. Iti taia curentul, iti pica si internetul, nu?”

Si atunci mi-am adus aminte de copilul lui Calin, copil care l-a intrebat pe tac-su ce fel de tableta a avut cand era el copil. Asta-i generatia care nu stie prin ce-au trecut parintii. Generatia care nu plangea cand vedea ca altcineva are o jucarie mai frumoasa, si nu pentru ca nu si-o permitea ci pentru ca nu se gasea. Generatia care n-a stat la coada pentru un cofraj de oua sau o sticla de ulei. Generatia care vede acum PSD-ul ca pe o salvare, pentru ca nu stiu ca-s fostii comunisti.

Iar aici e o problema. Romanii sunt in pragul disperarii, au uitat problemele cu Securitatea, cu cozile, cu frica, cu ratiile. Si au devenit nostalgici. Nea Ion isi ia plodul in brate si-i spune ca era mai bine atunci, ca iti venea salariul la timp, ca aveai unde munci, statu iti dadea casa… Era bine. Dar nu-i spune si restul. Atunci copilul ce sa inteleaga?

Ca doar nu se uita pe programele de stiri unde mai sunt unii care zic cat de nasol era, copilul se uita pe UTV, MTV, KissTV samd. Acolo nu se vorbeste de comunism si, implicit, nu are de unde sa afle ca pe vremea comunistilor nu existau programele astea sau ca nu aveau parintii lor acces la ele.

Asa ca povestiti copiilor si ce N-AU pierdut, nu doar partile pe care le considerati voi bune in comunism. Spuneti-le ca n-ati avut internet, tablete, smartphone-uri samd. Si nu pentru ca nu ati fi vrut sau nu vi le-ati permis ci pentru ca nu existau si, chiar daca ar fi existat, nu ati fi avut voie sa le folositi.

Spuneti-le asta si apoi hai sa vedem daca mai voteaza cu fostii comunisti.

Redactia Nationalisti.ro

follow us on google news

Intră pe canalul de Telegram!

78 782089 telegram logo navigator universal a3 80gsm white printer

Articole conexe

Un comentariu

  1. Dar cum sa-i explici copilului ca colegul lui, fiului unui mare mahar din oras nu stie sa scrie corect, dar ia note la fel ca el, dar vine la scoala cu masina cu sofer care ii cara ghiozdanul pana in clasa, iar cand va termina liceul pleaca in USA la studii? Cum sa-ti explici ca desi ai fost printre primii in facultate nu ai reusit sa-ti gasesti un loc de munca bine platit, dar colega care intre timp s-a casatorit cu fiul lui X si era pe la coada clasamentului, acum lucreaza intr-o multinationala si are salariul de 2000E. Cum sa-i explici copilului, ca desi ai venit dupa 8 sau 10 ore la serviciu trebuie sa te duci la patron acasa sa-i tunzi gazonul, ca altfel maine nu mai ai serviciu. Cum sa-i explici copilului de ce pleci in Anglia sa muncesti si vii o data pe an acasa, de sarbatori, iar in restul timpului trebuie sa-ti ascunzi lacrimile cand vorbiti pe skype. Sunt multe lucruri pe care nu le poti explica copilui, care suflet pur nu poate intelege nedreptatea, discriminarea materiala. Nu poate intelege de ce daca el e mai cuminte, are note mare, invata nu poaate avea ce are un copil de bani gata, bani facuti din furat si coruptie

Lasă un răspuns

Back to top button

Distribuie acest articol. Mulțumim!

Aceste informații pot fi utile și altor persoane.

%d blogeri au apreciat: