IADUL UNEI FEMEI in INCHISORILE COMUNISTE: „Ne scoteau pe hol şi ne dezbracau!”

Nina Moica, deţinut politic în perioada 1959-1964, a povestit la REALITTEA TV, în cadrul emisiunii Deschide Lumea, ororile prin care a trecut prin închisorile de femei din România. Femeia a spus că a fost încarcerată în perioada în care era minoră. „Toată tinereţea am petrecut-o în izolare”. Nina Moica a fost închisă la doar 16 ani, pentru că a împărţit manifeste.

Nina Moica a povestit la REALITATEA TV, în cadrul emisiunii Deschide Lumea, că a trecut prin Jilava, Botoşani, Arad şi Oradea. „În închisorile de femei”, a spus aceasta. Cât despre torţionari, Nina Moica spune că nu-şi aminteşte numele lor.

„Când am ajuns la Tribunal, totul era aranjat”

„Vişinescu la închisoarea de femei în 50-53, iar Ficioru la Periprava. Toată tinereţea am petrecut-o în izolare. Cam un an am stat singură pentru că am fost minoră. Până am împlinit majoratul m-au ţinut singură. La Botoşani am îndurat o foame cumplită. Eu nu prea am ştiut numele torţionarilor. Toată acţiunea ar trebui extinsă către cei care ne-au condamnat. Când am ajuns la Tribunal totul era aranjat. L-au arestat şi pe tatăl meu, mama mea a rămas singură, nu se poate descrie în cuvinte”, a povestit Nina Moica.

„Târgu Mureş a fost tranzit, am stat acolo câteva luni, după condamnare. Jilava a fost cea mai cumplită pentru că teroarea a fost groaznică, era un frig, o umezeală, umiliţă, atâtea femei erau închise acolo. Ne trezeau la cinci dimineaţa, ne dădeau o cafea, o apă chioară, ne scoteau la program la spălat. În cameră există o tinetă şi un hârdău cu apă, aşteptam după acest program, masa de prânz, nu aveam voie să stăm pe paturi. Erau zile când aveam perchiziţii, ne scoteau pe hol, ne dezbrăcau. Dacă găseau un act, era tragedie. Te băgau la izolator, îţi dădeau la trei zile o gamelă de mâncare”, a povestit femeia la REALITATEA TV.

„Când ieşeam din bloc, lumea se ferea de mine

„Primul lucru când am ieşit, m-am dus să-mi caut mama, a doua zi ne-am prezentat la Securitate unde am dat o declaraţie că nu vom spune ce am păţit. Pe urmă am început să caut servici”, a mai spus femeia. Nina Moica nu a putut urma studii superioare, fiind descurajată mereu. „Când ieşeam din bloc, lumea se ferea de mine. Lumea era speriată. Nu am putut să-mi continui studiile niciodată”, a spus Nina Moica.

„Trebuie judecaţi, pensia tăiată nu mă încălzeşte”

Femeia care şi-a pierdut cei mai frumoşi ani în închisorile comuniste a declarat la REALITATEA TV că torţionarii trebuie judecaţi.
Sursa: Realitatea.NET

Canal Telegram Romanesc

Susține Nationalisti.ro printr-o donație

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *